Macron ve Francii sahá po parlamentní většině

Bloomberg. Nový prezident Francie Emmanuel Macron rozšířil svojí kontrolu nad francouzskou politikou, když mu voliči dali širokou většinu v Národním shromáždění po prvním kole voleb.

Jeho strana En Marche!, která není starší než rok, vyhrála okolo 31,5 % hlasů a je o asi 10 % před Republikány, druhou zatím nejsilnější stranou. Výsledky jsou z celkem 89 % spočtených hlasů. Takový výsledek by dal Macronově straně kolem 415 až 455 křesel v parlamentě, kde je celkem 577 míst. To je projekce agentury Ipsos.

Tyto výsledky potřebují být potvrzeny ve druhém kole voleb příští neděli ukazují na možnost, že Macron bude mít největší parlamentní většinu od roku 1993.

A takový stav potom umožní novému 39-letému prezidentovi pustit se do reforem, které pro zemí nachystal. V centru zájmu bude jeho kontroverzní pracovní reforma, od které si Macron slibuje ekonomický růst a celkové posílení ekonomiky země.

Macron chce zjednodušit pracovaní zákonodárství. Jeho cílem je větší flexibilita, a to znamená například dát možnost individuálním firmám vyjednávat o výši platů, nikoliv je vázat širším dohodami v rámci daného ekonomického sektoru. Více flexibilní pracovní trh má nastartovat hospodářství a posílit roli Francie v Evropě a také v očích Německa.

Zatímco výsledky ukazují na velkou podporu pro prezidenta Macrona, který je už nyní viděn jako politik, který změnil francouzskou politickou krajinu, opozice je oslabená. Socialistická strana byla zdecimována: bude mít něco kolem 20 až 30 křesel, zatímco v minulém Hollandově parlamentu měla 331 mandátů.

Projekce Ipsosu ukazují na to, že konkurenční levicová strana Nepokořená Francie bude mít možnost získat něco mezi 8 až 18 mandáty. Naopak konzervativní Republikáni skončí s mandáty v rozsahu od 70 po 100 míst, což ukazuje na to, že budou druhou nejsilnější stranou.

Strana neúspěšné prezidentské kandidátky Marine Le Penové  Národní fronta má šanci dle projekce na něco mezi jedním až 5 místy v novém parlamentu. Le Penová by mohla získat křeslo v severozápadním volebním okrsku, což by pro ní znamenalo poprvé vstup do Národního shromáždění. V minulém parlamentu měla strana dvě křesla.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.