Severoirská DUP: S takovými přáteli, nepotřebuješ nepřátele

Kdo je možný koaliční partner Konzervativní strany Theresy Mayové severoirská Demokratická unionistická strana? Kdo je její zakladatel a jaké myšlenky i politickou praxi představuje?

Demokratická uniostická strana (DUP) je pravicová, autoritářská strana v Severním Irsku. Byla založená v roce 1971 reverendem Ianem Paisleyem, evangelicko-protestantským buřičem , který bere doslova biblické učení. Kazatelova důvěryhodnost byla mainstreamovým protestantským duchovenstvem zpochybněna při více než jedné příležitosti. Jejich důvody pro pochybnosti byly, že Paisley byl kazatelem ve své Svobodné presbyteriánské církvi (mnohem méně kompromisní kalvínistická odnož než je hlavní Presbyteriánská církev), a kritici tvrdili, že ji založil jenom k tomu, aby mohl prosadit svoji pravicovou, protikatolickou a proti-nacionalistickou (tj. protiirskou) ideologii. Památnou větou Paisleye na volební setkání DUP v Severním Irsku je věta: „Ulster je protestantský stát pro protestantský lid.“

K tomu abychom pochopili, co DUP politicky obhajuje, by mohlo pomoci podívat se na prvním místě na to, proti čemu je. Je mimo jiné silně proti manželství stejnopohlavních párů, potraty, legalitě homosexuálního aktu mezi dvěma dospělými lidmi, kteří s ním souhlasí, proti členství Spojeného království v Evropské unii.

Prosazují evangelicko-biblický protestantismus až k vyloučení jiné náboženské ideologie, zvláště pak katolicismu. Paisley nazval při mnoha příležitostech papeže komunistou. Ve skutečnosti má Paisley pro papeže přezdívku: „Rudé ponožky v Římě“. DUP také zajímá britský imperialistický šovinismus, který v tomto typu nebyl možná k vidění od Druhé búrské války (1899-1902). Nebylo by přehnané tvrdit, že pociťuje silnou nostalgii vůči „starým zlatým časům“ Britského impéria. A to mnohem více, než dnešní „skuteční“ Britové, kteří se povětšinou posunuli dopředu a přijali na budoucnost zaměřenou liberální filosofii života.

V Irské republice je DUP viděna jako zosobnění všeho, co je špatně se Severním Irskem. Nacionalistická komunita ji tradičně vidí jako veřejnou tvář hlavních paramilitatních  loajalistických skupin – UVF (Ulster Volunteer Group). Nicméně oficiální stranická linie DUP je popírat takové spojení.  UVF má dějiny vražedného násilí vůči nacionalistické komunitě v Severním Irsku. Byli dokonce obviněni z toho, že v rámci tajné dohody s operativci britské MI6 provedli krátkou bombovou kampaň v Irské republice, a to v Monaghamu (okres na hranici se Severním Irskem, na území Irské republiky) a v Dublinu v prosinci 1974. Což všechno DUP samozřejmě popírá.

„Partnerství“ DUP s Theresou Mayovou a jejími toryi je sledováno s obavami jak v Severním Irsku, tak v Irské republice, zatímco – jak se zdá – si DUP udělala „kamaráda z největšího dítěte na hřišti“. Jsou tu obavy z toho, co bude DUP od konzervativců požadovat za to, že podrží režim Theresy Mayové. Přinejmenším je situace velmi nejistá a plná nebezpečí.

Zdroje a odkazy k tématu najdete například zde, zdezde.

Ilustrační obrázek. Autor –  Kenneth Allen, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9232637

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.