Vydrží nám výrobky (konečně) déle?

Evropský parlament podpořil nová pravidla pro udržitelné a trvanlivé výrobky bez lakování nazeleno.

Poslanci ve čtvrtek podpořili návrh právního předpisu, který má zlepšit označování a trvanlivost výrobků a zakázat klamavá tvrzení, informoval portál Evropského parlamentu.

Hlavním cílem směrnice je pomoci spotřebitelům s výběrem ekologicky šetrných výrobků a motivovat podniky, aby jim trvanlivější a udržitelnější výrobky nabízely.

Zákaz klamavé reklamy a vágních environmentálních tvrzení

Schválený mandát Parlamentu k jednání s členskými státy počítá se zákazem obecných environmentálních tvrzení jako „ekologicky šetrný“, „přírodní“, „biologicky rozložitelný“, „klimaticky neutrální“ nebo „eko“, pokud nejsou dostatečně podložena. Parlament chce také zakázat environmentální tvrzení, která jsou založena výhradně na kompenzaci emisí uhlíku. Zakázány budou i další klamavé praktiky, jako uvádění tvrzení o celém výrobku, pokud je toto tvrzení pravdivé pouze pro jednu jeho část, nebo nepravdivá tvrzení o tom, jak dlouho výrobek vydrží nebo jakou zátěž snese.

Boj proti předčasnému zastarávání

Parlament chce prodloužit životnost výrobků a zakázat používání součástek, které životnost omezují nebo způsobují předčasné závady. Kromě toho by výrobci neměli mít možnost omezovat funkčnost výrobku, pokud je používán se spotřebním materiálem, náhradními díly nebo příslušenstvím (například nabíječkou nebo inkoustovými kazetami) od jiné společnosti.

Kupující by měli být již před nákupem informováni o jakýchkoli omezeních týkajících se oprav, aby měli možnost vybrat si trvalejší a opravitelné zboží. Kromě toho poslanci navrhují nové označení záruky, které by uvádělo nejen délku záruky stanovené zákonem, ale také délku případného prodloužení záruky nabízeného výrobcem. To by pomohlo zviditelnit kvalitní zboží a motivovat společnosti, aby se na udržitelnost více zaměřily.

Prohlášení zpravodajky

Zpravodajka Biljana Borzanová (S&D, Chorvatsko) po hlasování uvedla: „Výroba zboží, které se rozbije hned po uplynutí záruční doby, se již průmyslu nebude vyplácet. Spotřebitelé musí mít k dispozici jasné informace o možnostech a cenách oprav. Na etiketách výrobků najdou také informace o jejich životnosti. Na tom vydělají výrobci, kteří vyrábějí trvanlivější zboží. Občané se navíc již nebudou muset proplétat džunglí nepravdivých environmentálních tvrzení. Budou totiž povolena pouze taková ekologická tvrzení, která jsou odůvodněná a podložená certifikací.“

Redakčně zkráceno a upraveno. Další podrobnosti najdete ve zprávě EP.

Záznam z rozpravy můžete zhlédnout zde v češtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.