Indie chce mít ve světě své slovo

Indický ministr zahraničí Subrahmanjam Džajšankar se domnívá, že důvěryhodnost mezinárodních institucí, kterým dominuje Západ, klesá.

Kvůli pandemii covidu a geopolitickým otřesům „dnešní svět čelí mnoha výzvám“, řekl ministr zahraničí na nedávném summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) v Goa na jihu Indie: „Tyto krize zvýraznily deficit důvěryhodnosti a důvěry ve schopnost globálních institucí rychle a účinně řešit krize.“ Zároveň však zdůraznil, že tyto problémy jsou pro členské státy ŠOS příležitostí k užší spolupráci.

ŠOS se považuje za protiváhu západních institucí. Kromě Číny, Ruska a Indie jsou jejími členy Pákistán, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán. Po návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga usiluje Saúdská Arábie o status pozorovatele v ŠOS.

Čína a Rusko chtějí podle ruské státní tiskové agentury Tass společně „vystupovat proti všem projevům hegemonie, hájit společné zájmy zemí s rozvíjejícími se a rozvojovými ekonomikami, bránit rovnost a spravedlnost ve světě“, uvedl čínský ministr zahraničí Čchin Gang. Koordinace by měla probíhat v rámci důležitých mezinárodních organizací a formátů, jako jsou ŠOS, BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika), Skupina dvaceti (G20) a OSN. Pořadí jmenování ze strany Číňanů ukazuje, že skupina má být aliancí zdola. V mnoha zemích například panuje frustrace z Organizace spojených národů, protože na úrovni Rady bezpečnosti se mohou velmoci vzájemně blokovat právem veta, a tak vypadnout z role řešitele konfliktů, jakmile jsou dotčeny zájmy jedné z velmocí.

Indie by také uvítala, kdyby se angličtina stala dalším úředním jazykem ŠOS, protože aktuálně se používají ruština a mandarínština. Sploupráci by prospělo, kdyby se aktéři dokázali vhodně jazykově domluvit.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.