Indie prodává „ruskou“ naftu do EU

Dillí nakupuje zlevněnou ropu z Moskvy a ve svých rafineriích ji zpracovává na naftu a další ropné produkty, které prodává EU za konkurenceschopnou cenu.

Podle předběžných údajů společností Kpler a Vortexa založených na sledování nákladu, o nichž informovala agentura Reuters, poté, co dovoz ruské ropy do Indie ve fiskálním roce 2022-2023 vzrostl na rekordní úroveň, indické rafinerie zvýšily dodávky nafty a leteckého paliva do Evropské unie, uvádí se na italském webu Green Report.

Údaje společností KplerVortexa ukazují, že v období 2022-2023 indické rafinerie nakupovaly 970 až 981 tisíc barelů ruské ropy denně, což představuje více než pětinu celkového dovozu do země ve výši 4,5 až 4,6 milionu barelů denně (bd).

Podle společnosti Kpler dodávala Indie před ruskou invazí na Ukrajinu do EU v průměru 154 000 barelů nafty a leteckého paliva denně. Poté, co EU v únoru uvalila embargo na dovoz ruských ropných produktů, vzrostl indický vývoz do EU na 200 000 barelů denně. V posledním fiskálním roce se indický vývoz nafty do Evropy zvýšil o 12 až 16 % na 150 000 až 167 000 barelů denně. Západní zákazníci se vyhýbali ruským výrobkům, čímž se podíl Dillí na vývozu pohonných hmot zvýšil na 30 % z 21-24 % v předchozím roce.

Není bez zajímavosti, že 29. března ruská ropná společnost Rosněfť a Indická ropná společnost (Indian Oil Corporation) podepsaly dohodu o „podstatném zvýšení“ dodávek ropy do Indie.

Indie je třetím největším dovozcem ropy na světě a krátce po začátku války na Ukrajině a následných západních sankcích začala zvyšovat nákupy ruské ropy. Rusko se nyní podílí na celkovém dovozu ropy do Indie 35 %, přičemž v roce 2021 to bylo méně než 1 %.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.