OPEC: Saúdové už se USA nebojí

Nárazové snížení těžby ropy od května, které nedávno představil OPEC+, v podstatě znamená, že osm klíčových zemí OPEC se rozhodlo spojit síly s Ruskem a snížit těžbu ropy. OPEC a OPEC+ tak nyní opět kontrolují trh s ropou.

Saúdská Arábie a sedm dalších významných zemí OPEC se nečekaně rozhodlo podpořit úsilí Ruska a jednostranně snížit těžbu, napsal bývalý diplomat M. K. Bhadrakumar na webu Indian Punchline.

Co k tomu vedlo? V zásadě, jak mnozí analytici předvídali, západní sankce proti ruské ropě způsobily narušení a anomálie na trhu s ropou a narušily křehký ekosystém nabídky a poptávky, k čemuž přispělo i neuvěřitelně riskantní rozhodnutí skupiny G7, která na příkaz amerického ministerstva financí zavedla cenový strop na prodej ruské ropy do zahraničí.

Navíc se ukázalo, že provokativní kroky Bidenovy administrativy, která se snaží pravidelně uvolňovat ropu z amerických strategických ropných rezerv ve snaze mikromanipulovat s cenami ropy a udržovat je abnormálně nízké v zájmu amerických spotřebitelů a také udržet inflační tlaky pod kontrolou, jsou urážkou zemí produkujících ropu, jejichž ekonomiky jsou na příjmech z jejího vývozu kriticky závislé.  

Přinejmenším částečně přiměla OPEC+ k zásahu bankovní krize v USA a Evropě. Ačkoli to Washington bude bagatelizovat, v březnu ceny ropy Brent poprvé od roku 2021 klesly na 70 dolarů za barel v souvislosti s bankrotem několika bank v USA a téměř smrtelnou zkušeností Credit Suisse, jedné z největších bank ve Švýcarsku. Tyto události vyvolaly obavy o stabilitu západního bankovního systému a strach z recese, která by ovlivnila poptávku po ropě.

Je velmi pravděpodobné, že se zvýší napětí mezi USA a Saúdskou Arábií, protože vyšší ceny ropy budou tlačit na inflaci a ještě více ztíží americkému Federálnímu rezervnímu systému nalezení rovnováhy mezi zvyšováním základní úrokové sazby a udržením finanční a hospodářské stability.

Podle Bhadrakumara má Bidenova administrativa jen omezenou škálu možností, jak na překvapivý krok OPEC+ reagovat. „Jde o další signál týkající se nové éry, kdy se Saúdové již nebojí USA, neboť ‚páka‘ OPEC je na straně Rijádu. Saúdové dělají jen to, co potřebují, a Bílý dům do toho nemá co mluvit. Je zřejmé, že přetváření regionální a globální dynamiky, které se v poslední době dalo do pohybu, nabírá na obrátkách,“ míní bývalý diplomat.

Celý článek najdete zde v angličtině.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.