Ruské ministerstvo financí informovalo o propadu rozpočtových příjmů z ropy a zemního plynu

Plynová válka s Evropou a rostoucí problémy s vývozem ropy do Asie nadále připravují ruský rozpočet o surovinové renty.

Příjmy z ropných a plynárenských společností do federální pokladny klesaly v srpnu již čtvrtý měsíc v řadě a byly nejnižší od června 2021, uvedlo ruské ministerstvo financí.

V srpnu se do rozpočtu vybralo 671,9 miliardy rublů z daní z ropy a plynu, což je téměř o 100 miliard rublů méně než v červenci a o 23,9 miliardy rublů méně než v srpnu 2021.

V porovnání s dubnovým maximem, kdy rozpočet díky rostoucím cenám ropy a zemního plynu získal 1,797 bilionu rublů, byl loňský výběr daní 2,6krát nižší. Část rozpočtu věnovaná plynu však průběžně prudce klesá, stejně jako produkce a vývoz Gazpromu, které se v srpnu propadly o 34 %, resp. 59 %.

Federální rozpočet Ruska od ledna 2022. V tabulce je vývoj příjmů z ropného a plynárenského sektoru z hlediska daně za těžbu nerostné suroviny a vývozních cel. Zdroj: MMI

Za tento měsíc rozpočet získal z daně z těžby plynu pouze 33,7 miliardy rublů, což je nejnižší částka od „černých dnů“ pandemie v roce 2020.

Srpnové příjmy z vývozního cla na plyn se zvýšily na 80,6 miliardy rublů z červencových 57,3 miliardy. Ve srovnání s červnem (217,4 mld. rublů) však klesly téměř trojnásobně. V srpnu Gazprom snížil kapacitu Severního proudu na 20 % a objemy čerpané do EU na nejnižší úroveň od dob Leonida Brežněva.

Plynovou válkou s Evropou přichází rozpočet o stále vyšší částky. Pokles rozpočtových příjmů z plynu v srpnu činil -5,1 % meziročně, od začátku 3. čtvrtletí pak -14,6 % meziročně.

Uzavřená zpráva vypracovaná pro ruskou vládu odhaduje ztráty státní pokladny na 400 miliard rublů ročně, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na dokument. V nadcházejících měsících rozpočet vyrovná rozdíl v příjmech za plyn s předchozími příjmy Gazpromu – převede je ve formě zvýšené daně z těžby nerostných surovin (1,2 bilionu rublů) a následně dividend.

Vyhlídky na příští rok však vypadají špatně, zejména pokud vstoupí v platnost šestý balíček sankcí EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.