Čínské nákupy ruské ropy zasáhly africké a jihoamerické producenty

Čínský trh s ropou zaznamenal za poslední rok výraznou změnu. Ruská ropa podle analytiků vytlačila konkurenty z Angoly, Nigerie, Brazílie a Venezuely.

Ruská ropa za uplynulý rok 2022 „odsunula“ angolskou, nigerijskou, brazilskou nebo venezuelskou ropu z čínského trhu, informovala agentura Bloomberg. K největším změnám došlo na spotovém trhu. Prodej ropy prostřednictvím jednorázových prodejů na spotovém trhu totiž usnadňuje nakupujícím přechod na jiné druhy, aby využili kolísání cen. Na druhou stranu dodávky ropy z arabských zemí v rámci dlouhodobých kontraktů byly ovlivněny v mnohem menší míře.

Zdroj: Bloomberg (2023)

Podle údajů analytické společnosti Kpler patří Angola k nejhůře postiženým zemím. Její denní vývoz do Číny se například v únoru snížil o 27 % ve srovnání s celým únorem loňského roku. Snížily se také toky z Venezuely, Nigérie a Spojeného království.

Podle analytiků společnosti Kpler ale ropa z Angoly nebo Brazílie nalezne odbytiště v Evropě. Po odrůdách ropy od těchto dvou producentů bude pravděpodobně velká poptávka, částečně kvůli jejich vysoké výtěžnosti nafty, komentoval situaci analytik Viktor Katona z firmy Kpler.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.