Bloomberg: Kolem cenového stropu na ruskou ropu vznikají otazníky

Na globálním trhu hrozí, že fungování cenového stropu navrženého spotřebiteli a zaměřeného na jediného producenta bude příliš komplikované.

Američtí představitelé byli nuceni omezit plán na zavedení stropu na ceny ruské ropy v důsledku skepse investorů a rostoucího rizika na finančních trzích, které způsobila volatilita ropy a  pokusy centrálních bank zkrotit inflaci, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje v Bidenově administrativě.

Agentura minulý týden informovala, že USA a EU se nejspíš spokojí s volněji kontrolovaným omezením ceny ruské ropy, která zřejmě bude vyšší než původní plány na zavedení cenového stropu. Budou se tak muset vzdát myšlenky přísného cenového limitu, který by měl „nákupní kartel“ států dodržovat.

Omezení ceny ruské ropy se zatím chystají dodržovat země skupiny G7 a Jižní Korea. Je však už jasné, že nejdůležitější dva obchodní partneři Ruska, tj. Indie a Čína, se k této dohodě nepřipojí. Původní plán, který připravovalo americké ministerstvo financí, zvažoval cenový strop v rozmezí 40 až 60 dolarů za barel, podle některých představitelů se dokonce měl pohybovat na spodní hranici a mělo tak být dosaženo klíčového cíle – snížení peněžních toků do Ruska. Tento tok peněz se američtí a evropští představitelé snažili omezit od chvíle, kdy ruský prezident Vladimir Putin nařídil invazi na Ukrajinu

Podle Bloombergu se ale tyto úvahy změnily. Nyní se, navzdory tomu, že  EU tvrdí, že to posílí ruské příjmy, uvažuje spíš o horní hranici nebo o ještě vyšší ceně. Odhaduje se, že v září získalo Rusko z prodeje ropy 15 miliard dolarů.

Ukazuje se však, píše Bloomberg, že na globálním trhu, kterému dominují nedemokratické země v čele se Saúdskou Arábií, bude fungování cenového stropu navrženého spotřebiteli a zaměřeného na jediného producenta příliš komplikované.

Ke změně v americkém uvažování o cenovém stropu dochází poté, co Washington několik měsíců vyvíjel tlak na Evropany, aby sankce vůči ruské ropě změnili. Nynější vývoj pravděpodobně přispěje k frustraci EU. Někteří evropští představitelé poznamenávají, že USA zesilují důraz na posílení globálních dodávek ropy a očividně nejsou, tak jako Evropa, připraveny přijmout ekonomický úder, jen aby potrestaly Rusko.

Americké ministerstvo financí je prý toho názoru, že vyšší cenový limit by mohl zvýšit pravděpodobnost, že se iniciativě podaří udržet ruskou ropu na trhu a zároveň omezit příjmy Moskvy.

Ruský prezident Vladimir Putin  už prohlásil, že Rusko nebude prodávat ropu nikomu, kdo se zúčastní cenového stropu USA-EU. Ve Washingtonu přiznávají, že Bidenova administrativa si byla vždy vědoma toho, že Rusko může podniknout odvetné kroky.

Pochybnosti o smyslu omezení cen ruské ropy se objevovaly od počátku pokusů americké ministryně financí Janet Yellenové. Skepse ale posílila, když  kartel OPEC+ dne 5. října překvapivě oznámil snížení produkce o 2 miliony barelů denně. Někteří američtí představitelé se obávali, že tento krok by mohl zpochybnit jakýkoli cenový strop. Prezident Joe Biden pak veřejně obvinil saúdskou vládu, že se přidala na stranu Kremlu.

Podle informací Reuters americká vláda tyto informace agentury Bloomberg odmítla s tím, že „Konkrétní cena bude stanovena v nadcházejících týdnech, tedy před plánovaným zahájením evropského embarga na ruskou ropu 5. prosince a s ním souvisejícími omezeními zprostředkování, financování, pojištění a přepravy ruské ropy k zákazníkům.“ Bílý dům pak uvedl, že  „pokračuje v zavádění účinného a přísného cenového limitu na ruskou ropu v koordinaci s G7 a dalšími partnery“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.