Nahradit ruskou ropu nebude snadné

Pro mnoho ekonomik bude obtížné kompenzovat rozsáhlá omezení nebo stažení ruského vývozu souvisejícího s ropou.

Nahrazení ruského vývozu ropy by bylo obtížné, což znamená, že omezení tohoto vývozu může vést k velkému a trvalému růstu cen produktů souvisejících s ropou. Prudký růst cen ropy může být částečně zmírněn zvýšeným využíváním biopaliv, ale to by zase mohlo zvýšit ceny základních plodin, které jsou surovinami pro biopaliva, tvrdí se v článku publikovaném na webu Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS – Bank for International Settlements).

Současné události jsou často srovnávány s ropnými šoky v 70. letech, ale globální ekonomika je dnes velmi odlišná a na komoditních trzích dochází k novým interakcím. Na rozdíl od situace před 50 lety hrají při výrobě elektřiny větší roli čistší zdroje energie, jako je zemní plyn a obnovitelné zdroje, což přináší nové výzvy. Biopaliva, která tehdy neexistovala, se stala nedílnou součástí palivového mixu, což vede k novým interakcím mezi ropnými a zemědělskými trhy.

Pro mnoho ekonomik bude obtížné kompenzovat rozsáhlá omezení nebo stažení ruského vývozu souvisejícího s ropou. Jednak se zdá, že alternativní producenti nemají dostatek nevyužité kapacity, aby tuto mezeru zaplnili. Kromě toho se zdá, že investice do nových výrobních kapacit jsou utlumené, zejména ze strany firem z vyspělých ekonomik, uvádí se dále.

Rusko-ukrajinská válka vedla k výrazné fragmentaci světových trhů s ropou, přičemž ruský vývoz do některých zemí prudce poklesl.

Ruské ropné produkty mají na světových trzích obrovskou stopu. Pokud jde o ropu, Rusko, Saúdská Arábie a Spojené státy jsou jedinými jurisdikcemi s denní produkcí nad 10 milionů barelů denně (b/d), přičemž každá z nich představuje přibližně 14 % celosvětové produkce a výrazně převyšuje produkci jakékoli jiné producentské země. Přibližně polovina ruské produkce se přímo vyváží, což představuje 10 % celosvětového vývozu ropy.

Produkce ropy ve světě v roce 2021 v TWh. Zdroj: Our World in Data.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.