Firma Saudi Aramco posiluje svoje pozice v Číně

Saúdská firma podepsala novou dohodu s čínskou společností Rongsheng v hodnotě skoro čtyř miliard dolarů.

Saúdská ropná společnost Saudi Aramco a čínská společnost Rongsheng Petrochemical podepsaly dohodu za 3,6 miliardy dolarů.  Pokud regulační orgány transakci schválí, očekává se, že bude uzavřena do konce roku.

Dohoda zahrnuje dodávky 480 000 barelů ropy denně společnosti Zhejiang Petrochemical Corp (ZPC) kontrolované společností Rongsheng po dobu 20 let, dodala společnost Aramco. Navazuje na předběžnou dohodu, kterou společnost Aramco uzavřela v roce 2018 s vládou provincie Če-ťiang o 9% podílu ve společnosti ZPC.

Dohoda naznačuje posílení pozice Saúdské Arábie na čínském energetickém trhu, na kterém  nyní probíhá tvrdá konkurence mezi Saúdskou Arábií, Ruskem, Irákem a Íránem. Zároveň je dohoda také znamením toho, že Saúdové vidí v čínském trhu ekonomické perspektivy do budoucnosti. Agentura Bloomberg upozorňuje, že Čína, Indie a některé další asijské země se mohou v budoucnu zaměřit na rafinaci ropy, zatímco USA a Evropa stále více investují do zelené energie.

Společnost Rongsheng Petrochemical má 51% podíl ve společnosti Zhejiang Petroleum and Chemical Co. Ltd (ZPC), která vlastní největší čínský rafinérský a chemický komplex s kapacitou 800 000 barelů denně. Saudi Aramco, nejdražší ropná společnost na světě, vykázala v roce 2022 rekordní zisk ve výši 161,1 miliardy dolarů, což je přibližně o třetinu více než o rok dříve. Zisk v roce 2022 vzrostl o 46,5 % oproti výsledku roku 2021.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.