„Černé zlato“ jako pojistka saúdskoarabské ekonomiky

Ropné rezervy Saúdské Arábie zůstanou v dlouhodobém horizontu důležitým zdrojem příjmů země. Království v příštích letech zvýší kapacitu těžby ropy o jeden milion barelů denně.

Vzhledem k tomu, že Saúdská Arábie usiluje o diverzifikaci své ekonomiky v rámci Vize 2030, kterou realizuje korunní princ Mohammed bin Salmán, odhaduje se, že ekonomika království bude do roku 2030 o 60 % odolnější vůči výkyvům cen ropy, uvádí nová studie Centra pro ropná studia a výzkum krále Abdulláha (KAPSARC).

Díky ekonomickým reformám Vize 2030 bude spotřeba saúdských domácností o 40 % méně volatilní, stabilizuje se ekonomická aktivita, úroveň zaměstnanosti a příjmy domácností, což v dlouhodobém horizontu zlepší celkový blahobyt domácností, uvádí KAPSARC ve studii nazvané „Resilience of Saudi Arabia’s Economy to Oil Shocks: Effects of Economic Reforms“.

K reformám na podporu diverzifikace lze počítat také zavedení DPH v roce 2018 v sazbě 5 % na většinu zboží a služeb. V červenci 2020 byla sazba zvýšena na 15 %. DPH je pro vládu zdrojem příjmů, které nesouvisejí s ropou.

Saúdská Arábie jako průmyslová země

Saúdská Arábie by se měla podle Národního programu průmyslového rozvoje a logistiky stát průmyslovou velmocí a globálním logistickým centrem s maximálním využitím těžebního a energetického sektoru a uvolněním plného potenciálu místních zdrojů.

Gabriele de Leva, analytik rizik zemí MENA ve společnosti Fitch Solutions, se domnívá, že stabilní růst průmyslových licencí a investic podtrhuje pozitivní ekonomickou dynamiku království, která je poháněna vysokými cenami ropy. Pro Al-Monitor uvedl: „Zvýšené ceny ropy budou i nadále zlepšovat likviditu investičních složek spojených s vládou, jako je Saúdský fond pro průmyslový rozvoj, což urychlí práce v oblasti místního rozvoje zpracovatelského průmyslu, energetiky, logistiky a těžebního průmyslu. Díky tomu bude průmyslový sektor i nadále vykazovat stabilní růst.”

Dalším strategickým odvětvím pro hospodářský rozvoj království je zemědělství, na to se samozřejmě váže potravinová bezpečnost.

Potenciál má v Saúdské Arábii také odsolovací průmysl. Saúdská Arábie má 10 největších odsolovacích zařízení na světě. „Očekáváme, že se odsolovací síť bude rozšiřovat s tím, jak se bude zvyšovat poptávka po vodě v souvislosti s rostoucí urbanizací v Saúdské Arábii,“ řekl de Leva.

Není pochyb o tom, že saúdská vláda učinila na své cestě k diverzifikaci ekonomiky významné pokroky. Množství vládních iniciativ oznámených v posledních třech letech je jasným důkazem odhodlání Saúdské Arábie k transformaci.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.