Pákistán začne od března dovážet ruskou ropu

Zatímco se Evropa odvrací od ruských energetických zdrojů, Pákistán se naopak obrací na Kreml.

Pákistán, země s 230 miliony obyvatel, trpí nedostatkem plynu a vysokými cenami ropy, proto musí Islámábád hledat levnou ropu a tu má teď Moskva zrovna na skladě, informoval německý web ntv.

Pákistán chce v budoucnu pokrýt třetinu svých energetických potřeb ruskou ropou. Oznámil to pákistánský ministr energetiky Musadik Malik. Podle jednání mezi Moskvou a Islámábádem by dodávky ruské ropy za snížené ceny mohly začít již v březnu. Malik neuvedl žádné podrobnosti o ceně ani přesném objemu plánovaného dovozu.

Podle agentury Reuters neměl Pákistán historicky s Moskvou žádné významnější obchodní vztahy, na rozdíl od sousední Indie, a jako tradiční spojenec USA se v minulosti také zdráhal s Moskvou obchodovat nebo jakkoli podnikat. Je závislý na ropě ze zemí Perského zálivu, které mu často poskytují výhody, jako jsou odklady plateb. Dovoz odtud je vzhledem k blízkosti Hormuzského průlivu také logisticky levnější.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.