Čína bude těžit ropu v Afghánistánu

Čínská společnost CAPEIC dohodla s Tálibánem významnou ropnou zakázku. 

Afghánská vláda podepsala s Čínou dohodu o těžbě ropy v severním Afghánistánu. Půjde o první významnou dohodu v tomto státě od roku 2021, kdy se moci opět chopil Tálibán, uvedla pákistánská tisková agentura.

V příštích 25 letech bude společnost Xinjiang Central Asia Petroleum Company (CAPEIC) těžit ropu v povodí řeky Amudarja.

Ačkoli Čína oficiálně vládu Tálibánu neuznala, Afghánistán hraje důležitou roli v čínském projektu Jeden pás, jedna cesta. Podle čínského velvyslance v Afghánistánu Wang Jüa je „dohoda o těžbě ropy důležitou iniciativou“ ve vztazích obou států. Tálibán oplatil čínské úsilí o ekonomické oživení Afghánistánu útokem na bojovníky Islámského státu, kteří zaútočili na hotel, v němž byli ubytováni čínští podnikatelé – minulý čtvrtek zabil 8 bojovníků IS a zatkl jich 7, uvedla dále agentura.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.