Itálie schválila dekret o uvalení nucené správy na rafinerii Lukoil

Dočasná správa se nařizuje na dobu nejvýše 12 měsíců, kterou lze jednou prodloužit až o dalších 12 měsíců. Celé ustanovení je dočasné a platí do 30. června 2023.

Italská vláda ve čtvrtek 1. prosince předložila plán, podle kterého by rafinerie na Sicílii, kterou vlastní ruská společnost Lukoil, měla být svěřena do rukou správců, aby se zabránilo jejímu uzavření kvůli hrozícímu embargu na ruskou námořní ropu.

Tento krok přichází v době, kdy má 5. prosince vstoupit v platnost embargo Evropské unie na ruskou ropu, což hrozí zablokováním dodávek do rafinerie ISAB společnosti Lukoil, která představuje pětinu italské rafinérské kapacity.

Premiérka Giorgia Meloniová vyjádřila uspokojení nad tím, že Rada ministrů schválila zákonný dekret na ochranu národních zájmů ve strategických výrobních odvětvích. Nařízení, kterým vláda zasahuje mimo jiné proto, aby zajistila kontinuitu práce v rafinérii ISAB v Priolu, která spolu s přidruženými odvětvími zaměstnává přibližně 10 tisíc lidí. Účelem nouzového zásahu je ochrana strategického národního energetického uzlu i zaměstnanosti, která je pro Sicílii a celý národ tak významná.

EU souhlasí se zavedením cenového stropu na ruskou ropu

Podle posledních zpráv se Evropská unie se připojí k mocnostem G7 a zavede cenový strop na ruskou ropu ve výši 60 dolarů za barel. Předsednictví Evropské unie, které v současné době zastává Česká republika, potvrdilo, že velvyslanci členských států dosáhli dohody o cenovém limitu a že rozhodnutí vstoupí v platnost, jakmile bude o víkendu zveřejněno v úředním věstníku EU.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Gennady Grachev from Moscow, Russia, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.