Ruská ropa, italský benzín: Lukoil na Sicílii obchází sankce

Rafinerie Priolo na Sicílii je místem, které umožňuje ruské ropě obcházet americké sankce uvalené kvůli válce na Ukrajině a dostávat se tak do Spojených států, někdy dokonce zpět do Evropy.

Odhalilo to vyšetřování deníku Wall Street Journal, který sledoval trasu ruské ropy. Po zpracování v sicilském závodě se moskevská ropa stává „italským produktem“ podle zavedené praxe, která umožňuje změnu suroviny v závislosti na místě její rafinace. Ropa zpracovaná na benzin se pak posílá do amerických závodů v Texasu nebo New Jersey skupinám jako Exxon, aniž by oficiálně porušovaly sankce. Na samotný Lukoil Spojené státy sankce neuvalily, protože je stále přítomen na území USA, kde distribuuje ropné produkty různým odběratelům.

Den D

Pátého prosince má být na starém kontinentu spuštěno embargo na ruskou ropu, proto v rafinerii panují obavy, ve hře je totiž mnoho pracovních míst.

Ministr pro podnikání a výrobu v Itálii Adolfo Urso uvedl, že závod Lukoil v Priolu „musí pokračovat ve výrobě“. A dále dodal: „Myslíme si, že společnost bude moci odebírat ropu z jiných zemí i díky opatřením, která budeme muset případně zavést kromě těch, která již byla zavedena. Pak bude záležet na rozhodnutí společnosti, zda bude pokračovat ve výrobě, nebo majetek prodá, ale cílem vlády a sociálních partnerů je, aby společnost pokračovala ve výrobě.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.