Itálie má problém s rafinerií, kterou vlastní Rusko

Krátce před volbami řeší v Itálii závažné potíže.

Závod společnosti ISAB Lukoil na rafinaci, zplyňování a kogeneraci, který se nachází v petrochemickém centru Priolo Gargallo (Syrakusy), je jedním z největších průmyslových závodů v Evropě a skládá se ze tří výrobních závodů propojených systémem potrubí. Nyní se řeší další osud tohoto zařízení.

Až v prosinci vstoupí v platnost sankce EU zaměřené proti vývozu ruské námořní ropy, rafinerie Priolo ztratí přístup k ropě dodávané společností Lukoil, na níž je závislá. Prodej neruským vlastníkům by závodu, který dodává 22 % italských pohonných hmot pro silniční dopravu, umožnil hledat alternativní zdroje ropy.

Jak informovaly 20. září noviny Financial Times, zájem o rafinerii projevila americká soukromá kapitálová společnost Crossbridge Energy Partners.

Itálie, která se od červencového rozpadu vlády národní jednoty nachází v politické patové situaci, odmítla zkoumat možnost znárodnění závodu Lukoil navzdory ohrožení dodávek pohonných hmot.

Ministr pro energetickou transformaci Roberto Cingolani minulý týden uvedl, že „nejlepší by bylo převzetí neruskou mezinárodní protistranou“.

K této záležitosti by se však mohla vrátit nová vláda po nedělních parlamentních volbách v zemi. Současná vláda má pravomoc zasáhnout pouze v případě bezprostředního ohrožení pracovních míst nebo národní energetické bezpečnosti.

Prozatím není nic bližšího známo, protože společnosti Crossbridge a Lukoil se odmítly vyjádřit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.