Kazachstán hledá alternativy pro vývoz ropy, které obejdou Rusko

Země hledá nové trasy přes Ázerbájdžán a Gruzii, protože ruské soudy hrozí uzavřením možnosti vyvážet ropu přes transkaspickou trasu.

Poté, co ruské soudy v červenci hrozily, že zastaví vývoz kazašské ropy prostřednictvím Kaspického ropovodu, kazašský prezident Kassym-Žomart Tokajev urychleně otevřel nové trasy pro přepravu kazašské ropy.

Kazachstán začne vyvážet část své ropy přes Ázerbájdžán, zjistila agentura Reuters. Kazašská státní ropná společnost Kazmunaigas jedná s ázerbájdžánskou společností SOCAR o možnosti prodávat 1,5 milionu tun ropy ročně ázerbájdžánským ropovodem, který vede do tureckého přístavu Ceyhan. Smlouva by měla být podepsána na konci srpna.

Dalších 3,5 milionu tun ropy ročně bude Kazachstán moci vyvážet v roce 2023 ázerbájdžánským ropovodem – do gruzínského přístavu Supsa. Tengizchevroil, společný podnik společností Chevron a KazMunayGas, začal využívat trasu přes gruzínský přístav Batumi. Žádná z těchto alternativ ale není tak praktická jako plynovod CPC (Caspian Pipeline Consortium), což zvyšuje riziko další volatility na energetických trzích.

Vývoz kazašské ropy představuje více než 1 % světových dodávek, tedy zhruba 1,4 milionu barelů denně. Již 20 let se přepravuje ropovodem CPC do ruského černomořského přístavu Novorossijsk, který zajišťuje přístup na světový trh.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.