Kazachstán chce přilákat zahraniční firmy, které opustily Rusko

Podle kazašského prezidenta dochází k celosvětovému boji o investiční kapitál a země musí být v tomto ohledu aktivní.

Prezident Kazachstánu Kassym Žomart Tokajev pověřil vládu země, aby připravila příznivé podmínky pro repatriaci společností, které opustily ruský trh.

V souvislosti s tím také Tokajev připomněl, že země je svědkem celosvětového boje o investiční kapitál. Kazachstán tak musí v tomto směru aktivněji pracovat. Podle prezidentových slov to Kazachstánu umožní zvýšit výrobní kapacitu.

„Každá druhá z téměř 1,4 tisíce velkých zahraničních společností pozastavila činnost nebo zcela opustila ruský trh. Vláda by měla vytvořit příznivé podmínky pro jejich přesun do Kazachstánu,“ řekl Tokajev. „Zatím není mnoho konkrétních výsledků, kterými bychom se mohli pochlubit,“ dodal. Už dříve byla vláda pověřena přípravou souboru investičních projektů ve zpracovatelském průmyslu. Práce stále probíhá v režimu schůzek a jednání, uvedl kazašský vůdce.

Už v květnu odpověděli kazašští představitelé negativně na otázku ohledně možnosti zrušení zákazu paralelního dovozu, ke kterému se rozhodlo Rusko v reakci na západní sankce. Paralelní dovoz je nepadělaný výrobek dovezený z jiné země bez souhlasu majitele duševního vlastnictví. Ve své odpovědi ale kazašské úřady sdělily, že Kazachstán bude i nadále plnit své mezinárodní závazky. V souladu se Smlouvou o Evropské unii platí na území unie regionální zásada vyčerpání práv k ochranným známkám, uvedlo k této otázce ministerstvo.

Tokajev vyzval také EU ke spolupráci na energetickém trhu a k rozvoji nových transkontinentálních koridorů, včetně transkaspické dopravní trasy.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.