Strategické ostrovy Tiran a Sanafir budou patřit Saúdské Arábii

Ostrovy Tiran (80 km²) a Sanafir (33 km2) se nacházejí v Rudém moři mezi Egyptem a Saúdskou Arábií. Jejich poloha souvisí se spory o to, ke které zemi ostrovy náležejí.

Situace kolem dvou rudomořských ostrovů TiranSanafir nebyla nikdy jednoduchá, už jen pro jejich strategickou polohu. Územní nárok na ostrovy si od roku 1950 dělal Egypt (ostrovy se nacházejí východně od jeho letoviska Sharm el-Sheikh), nyní ale budou součástí území Saúdské Arábie. O ostrovy měl ovšem eminentní zájem i Izrael a v 50. a 60. letech 20. století byly též jeho součástí, dá se říci, že si práva k jejich území tak trochu střídal s Egyptem. Po vojenských střetech a obsazování území oběma stranami nakonec podle mírové Dohody z Camp Davidu z roku 1978 Izrael navrátil kontrolu nad Sinajem, Tiranem a Sanafirem Egyptu. V roce 2016 ovšem nastala další změna. Egypt totiž ostrovy postoupil Saúdské Arábii.

Proč se Egypt rozhodl kontrolu nad ostrovy předat Saúdské Arábii? Jednalo se o kontroverzní rozhodnutí prezidenta Abdel Fattah el-Sisiho, které v Egyptě vyvolalo bouřlivé emoce. Kritici prezidenta obvinili, že se ostrovů vzdal, aby získal od bohatého souseda pomoc a investice. Vzedmula se vlna nacionalistických protestů, které ovšem byly velmi rychle potlačeny. Vedení Egypta jako oficiální důvod svého postupu uvedlo, že ostrovy byly původně saúdskoarabské, ale v 50. letech byly pronajaty Egyptu. Egyptské soudy vydaly řadu protichůdných rozhodnutí, než Nejvyšší ústavní soud rozhodl ve prospěch předání.

Umístění obou ostrovů na mapě, zdroj: Mapy.cz

Jaký je strategický význam obou ostrovů a proč o ně byl vždy takový zájem? U ostrova Tiran leží námořní cesta ve strategickém úseku Rudého moře, což znamená, že má pod kontrolou veškerou lodní dopravu do Eilatu, mimochodem jediného izraelského přístupu k Rudému moři. Je zde i malé letiště pro mírové jednotky. Předtím, než budou ostrovy plně předány pod kontrolu Saúdů, musí územní status ratifikovat právě Izrael. Na smíru a dobrých vztazích mezi Izraelem a Saúdskou Arábií mají velký zájem také USA. Bílý dům oznámil, že dlouhodobě přítomné mnohonárodní mírové síly včetně amerických vojáků opustí strategický ostrov Tiran v Rudém moři do konce roku, což potenciálně zvýší příležitosti pro budoucí kontakt mezi Saúdskou Arábií a Izraelem.

„Díky měsícům klidné, vytrvalé diplomacie jsme dokončili dohodu o přesunu mezinárodních mírových jednotek z ostrova Tiran v Rudém moři a přeměnu oblasti, která kdysi vyvolala války, na budoucí centrum mírového turismu a ekonomického rozvoje,“ uvedl minulý týden americký prezident Joe Biden na summitu v Saúdské Arábii poté, co byl tento krok poprvé oznámen. I Saúdská Arábie tvrdí, že chce ostrovy rozvíjet pro přímořský turistický ruch; vody ostrovů již nyní občas navštěvují potápěči kvůli korálovým útesům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.