Německo hlásí o 600 000 chudých víc a nápor v potravinových bankách

Podle „Zprávy o chudobě“ žije nyní v Německu 13,8 milionů lidí pod (statisticky definovanou) mírou chudoby. To je přibližně o 600 000 více než před pandemií.

Ještě před vypuknutím pandemie bylo Německo zemí zmítanou hlubokou nerovností. Od roku 2006 se skupina lidí marginalizovaných kvůli nedostatku příjmů neustále zvětšuje. Téměř každoroční nárůst hrubého domácího produktu se nedostal k chudým, ale zcela zjevně zvýšil nerovnost a vyloučení ve svém distribučním účinku. Míra chudoby v roce 2020 činila 16,1 %.

Z dlouhodobého hlediska zůstává zjištěním, že hospodářský rozvoj a vývoj chudoby jsou do značné míry odděleny (viz obr. 1 na straně 8 ve zprávě „Der Paritätische Armutsbericht 2021“). Prosperita této země si nenajde cestu k chudým. Zvyšující se bohatství společnosti jako celku jde ruku v ruce s rostoucí mírou chudoby. Toto zjištění koresponduje s nedávnou studií DIW, která došla k závěru, že příjmová nerovnost mezi nízkými a vysokými příjmy má tendenci se zvyšovat, když je ekonomika v plusu.

Ve spolkových zemích se míra chudoby v roce 2020 pohybovala od 11,6 % do 28,4 %. Nejnižší míry byly v Bavorsku, Bádensku-Württembersku a Braniborsku, nejvyšší v Berlíně, Sasku-Anhaltsku a Brémách (viz mapa 1 na str. 10).

Chudých je o 600 000 více než před pandemií

Odborníci a sdružení v poslední době opakovaně upozorňovali na to, že počet lidí postižených chudobou v Německu roste. „Zjištění jsou ohromující, ekonomický dopad pandemie se nyní projevuje,“ řekl Ulrich Schneider, výkonný ředitel asociace Welfare. Uvedl, že chudoba se v poslední době nikdy nešířila tak rychle jako během pandemie. Vzhledem k současné vysoké míře inflace sdružení očekává, že se situace ještě zhorší.

S tím souvisí i větší zájem o potravinové banky. Počet osob, které potravinové banky v Německu evidují jako své klienty, se výrazně zvýšil. Kvůli inflaci, pandemii a důsledkům války od začátku roku došlo k nárůstu zhruba o polovinu, vysvětlil předseda organizace Tafel Jochen Brühl. Mezitím nabídek, jako jsou potraviny zdarma, využilo v Německu více než dva miliony lidí postižených chudobou. Jedná se o nejvyšší počet příjemců v historii.

Tafel shromažďuje přebytky potravin od obchodníků a výrobců a distribuuje je. Podle sdružení je mezi klienty mnoho nezaměstnaných, osob s nízkými příjmy a důchodců, což jsou skupiny, které jsou inflací obzvláště těžce zasaženy.

Bezdomovectví

BAG Homeless Assistance odhaduje počet lidí bez domova v Německu na přibližně 417 000 (stav v roce 2020). Bez přístřeší jsou životy těchto lidí ohroženy zejména v zimě – jen v zimě 2020/21 bylo v Německu hlášeno přibližně 23 úmrtí v důsledku chladu. Nouzové a komunitní útulky mohou lidi bez domova po určitou dobu chránit před nebezpečím bezdomovectví.

Jak ukazuje graf Statista s údaji Spolkového statistického úřadu, k 31. lednu 2022 bylo v těchto útulcích registrováno přibližně 178 000 osob. Většinu ubytovaných tvořily svobodné osoby (41 %). Přibližně 59 000 osob (33 %) tvořily rodiny nebo páry s dětmi. Osamělí rodiče a jejich děti tvořili asi 13 procent všech ubytovaných. Bezdětných párů bylo přibližně 4 500 (tři procenta). Dvě třetiny všech bezdomovců v azylových domech tvoří muži, kterým je v průměru kolem 32 let. Více než třetina ubytovaných je mladší 25 let, pět procent je starších 65 let.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.