Jak je to s chudobou v Německu?

Statista. Mnoho lidí je kvůli chudobě závislých na zásobování potravinami. V Německu pomáhá organizace Tafel, která zadarmo nebo za mírný poplatek nabízí lidem potraviny, které obchodní řetězce vyřadily např. kvůli porušenému obalu, nebo se u produktu blíží konec trvanlivosti.

První Tafel byl založen roku 1993 v Berlíně a jak ukazuje web Statista, došlo k výraznému rozšíření tohoto sociálního hnutí, které zachraňuje potraviny a rozdává je potřebným. V roce 2017 už bylo 934 výdejních míst. Tafel má po celém Německu 60 000 dobrovolných pomocníků. Letos oslavila organizace 25 let svého působení. Ročně se rozdělí 264.000 tun potravin, největší podíl (41 %) připadá na ovoce a zeleninu.

Infografik: Immer mehr Tafeln in Deutschland | Statista

Více infografiky najdete na Statista

V roce 2016 bylo v Německu chudobou a sociálním vyloučením ohroženo 19,7 % obyvatel.

Často jsou chudobou zasaženy děti a starší lidé. Kdo nemá v Německu oficiální smlouvu na nějaký obytný prostor je považován za bezdomovce. Počet těchto lidí byl odhadován na 860 000, z toho 436.000 mělo přiznaný statut uprchlíka.  Odhaduje se, že podíl bezdomovců s migračním pozadím bez německého občanství činil přibližně 29 %.

Z další infografiky webu Statista dále vyplývá, že v Německu došlo za uplynulé dekády k výraznému nárůstu sociálních výdajů. Jestliže v roce 1970 to bylo 73 miliard eur, pak v roce 2016 už se dostáváme na částku 918 mld. Podíl sociálního rozpočtu vzhledem k HDP tak činil 29,3 %. Sociální unie VdK varovala, že vysoké sociální dávky jsou navzdory nízké nezaměstnanosti jasným ukazatelem mnoha špatně placených pracovních míst.

Infografik: Sozialausgaben steigen kontinuierlich | Statista

Více infografiky najdete na Statista

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.