Vláda by měla zavést další úlevy, protože ceny energií pro domácnosti rostou, ozývá se v Německu

Ceny elektřiny pro domácnosti v Německu patří k nejvyšším v Evropě.

Clean Energy Wire: Šéfka Sdružení energetického průmyslu BDEW vyzvala německou vládu, aby prozkoumala další opatření, která by mohla ulevit domácnostem v situaci rostoucích cen energií. „Od začátku loňského roku se velkoobchodní ceny elektřiny zvýšily čtyřikrát a ceny plynu téměř pětinásobně,“ uvedla Kerstin Andreaeová. Podle ní sice nějakou dobu potrvá, než se tyto ceny dostanou ke spotřebitelům v domácnostech, ale tarify budou stále více odrážet situaci na velkoobchodním trhu. Po rozhodnutí zrušit poplatek EEG z obnovitelných zdrojů, aby se snížily ceny elektřiny, by nyní vláda měla přijmout další opatření, která by občanům ulehčila, například snížit daň z elektřiny a daň z přidané hodnoty na elektřinu a plyn, vysvětlila.

Podle analýzy BDEW činí průměrná sazba elektřiny pro domácnosti v roce 2022 37,14 centů za kilowatthodinu(ct/kWh). To je o 15,5 % více než loňský roční průměr 32,16 ct/kWh. Hlavním důvodem tohoto zvýšení jsou vyšší náklady na nákup v důsledku energetické krize v Evropě, kterou ještě zhoršila válka Ruska proti Ukrajině. Ceny elektřiny pro domácnosti v Německu patří k nejvyšším v Evropě. Před krizí průměrné velkoobchodní ceny elektřiny v posledních letech klesaly, ale příplatky, daně a síťové poplatky zvýšily účty německých domácností a malých podniků.

Kromě zrušení poplatku z obnovitelných zdrojů se německá vláda dohodla na rozsáhlém balíčku úlev, který má pomoci ochránit občany před rostoucími náklady na energie, včetně daňového bonusu pro zaměstnané ve výši 300 eur, snížení daně z pohonných hmot a měsíční jízdenky na veřejnou dopravu za 9 eur (viz také náš příspěvek „Německo přijalo opatření kvůli vysokým cenám energií“).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.