Nová studie: Německo má vysokou příjmovou nerovnost napříč regiony

Mezi jihem a severem i východem Německa jsou velké rozdíly v disponibilních důchodech, což ukazuje na regionální i sociální nerovnosti.

Nová studie ukazuje, že obyvatelé jihu Německa mají dvakrát více disponibilního důchodu než jejich spoluobčané na severu a východě země. Experti apelují na vládu, aby se na tyto nerovnosti zaměřila. Studie Ústavu pro hospodářský a sociální výzkum podtrhuje rozdíly mezi bohatými a chudými německými společenstvími a využila dostupných dat z roku 2016.

Zatímco obyvatelé bavorského města Starnberg se umístili na vrcholu celkem 401 okresů a nezávislých měst s průměrným disponibilním důchodem v hodnotě 34 987 eur, město Gelsenkirchen v Severním Porýní-Vestfálsku je nejchudší v zemi s 16 203 eury.

Studie dále ukázala, že například jižní města, jako Mnichov, Heilbronn a Stuttgart, patří k těm s nejvyšší úrovní disponibilního důchodu. Na druhou stranu oblast na severu země Porúří a dále země bývalého NDR zaostávají.

Podle Ulricha Schneidera ze společnosti Parita studie jasně ukazuje, že Německo je nejen hluboce rozděleno společensky, ale i regionálně. Apeloval na vládu, aby posílila strukturální financování a také i nadále využívala kontroverzní solidární daň, která má pomáhat východním zemím po sjednocení Německa v roce 1991. Schneider řekl, že například region Porúří se nachází ve spirále chudnutí, ze které často není úniku.

I když celkem 284 z 324 okresů v západním Německu mělo průměrný disponibilní důchod na hlavu 20 tisíc eur, jen 6 ze 77 okresů ve východním Německu tohoto průměru dosáhlo, ukazuje studie dále.

Také předsedkyně strany Die Linke Katja Kippingová v souvislosti s výsledky zprávy kritizovala snahy CDU/CSU a FDP o zrušení solidární daně. Podle Kippingové je seškrtání podpory pro infrastrukturu, školy, školky a pečovatelské domy ve východním Německu „ekonomicky hloupé“.

Studie ukazuje také rozdíly v disponibilních důchodech pro velká města v Německu. Na špičce je Mnichov s 29 685 eur, zatímco Berlín má jen 19 719 a Duisburg pak jako jedno z nejchudších měst jen 16 881 eur.

Chudoba v Bavorsku a ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko má dělat 12,1 %, na severu je už číslo chudoby na 17,3 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.