Indie se v prosinci 2022 stane hlavním odběratelem ropy z Ruska, píše The Independent

Od začátku letošního roku se ruská ropa vyšplhala na nejvyšší příčky v indických dovozech ropy.

Rusko je na cestě stát se největším dodavatelem ropy do Indie, uvedl britský list The Independent.

Oproti téměř nulovému vývozu ropy do Indie v lednu a únoru letošního roku se ruský vývoz postupně zvedl až na 902 000 barelů denně v říjnu a v listopadu podle předběžných údajů dosáhl rekordní hodnoty přes 1 milion barelů denně.

Důvodem byly zvýhodněné ceny způsobené snahou západních zemí zbavit se závislosti na dodávkách energie z Ruska.

Podle ruských médií přitom ještě v březnu 2022 bylo Rusko až na desátém místě žebříčku největších dodavatelů ropy do Indie, v dubnu se posunulo na čtvrté místo a od října si drží první pozici.

V prosinci letošního roku by se tak Rusko mohlo stát pro Indii hlavním dodavatelem ropy a poprvé tak předstihnout Saúdskou Arábii a Irák. Tyto informace se objevily v kontextu zprávy, že indický premiér Módí zrušil plánovaný summit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (což Kreml později odmítl s tím, že žádný summit nebyl v plánu). Anonymní indický zdroj agentuře Bloomberg řekl, že vztahy mezi Indií a Ruskem sice stále zůstávají silné, pro indického premiéra je ale v současnosti nevýhodné dávat to okázale najevo. Podle dalších informací bylo o zrušení summitu rozhodnuto ještě před tím, než Vladimir Putin v souvislosti s konfliktem na Ukrajině hovořil o možnosti využití jaderných zbraní. Módí a Putin spolu jednali na summitu Šanghajské organizace spolupráce v září letošního roku.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.