Rusko a Indie se nedohodly na platbách v národních měnách

Rusko a Indie se nedokázaly domluvit na platbách v rupiích a rublech. Za ruskou ropu platí Indie stále v dolarech.

Indie, která je klíčovým odběratelem ruské ropy v Asii a od začátku války na Ukrajině zaznamenala rekordní nárůst dovozu této suroviny, platí po půl roce jednání o platbě za barely v rupiích nebo rublech nadále v dolarech. Podle indických novin The Economic Times „indické rafinerie nadále platí za ropu, kterou nakupují z Ruska, v dolarech prostřednictvím běžných bankovních kanálů“.

Deník The Economic Times uvádí, že Dillí odmítlo všechny ruské nápady na alternativní měny. Indie odmítla nabídku Moskvy platit v rublech, eurech a dirhamech, měně Spojených arabských emirátů (SAE).

Banky ani dodavatelé nejsou příliš nakloněni platbám v rupiích. Vzhledem k tomu, že  indický vývoz do Ruska je v porovnání s  dovozem příliš malý, zůstane dodavatelům totiž po ruce příliš mnoho rupií.

Rostoucí dovoz z Ruska prohloubil obchodní nerovnováhu mezi oběma zeměmi. Indičtí věřitelé se zdráhají přejít na rupii, protože se obávají, že by to mohlo přilákat kontrolu ze strany USA.

Rusko však požádalo indické obchodníky, aby platili v dirhamech nebo eurech. To se ale nezamlouvá indické straně. „Pokud musíme nahradit dolar, měla by to být rupie. Proč bychom měli posilovat euro nebo dirham?“ řekl jeden z oslovených úředníků.

Platby v amerických dolarech mohou USA zablokovat, ale ani platby v dirhamech nejsou bezpečné. Podle zpráv hledá americká vláda způsoby, jak blokovat i transakce v měně SAE.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.