Rusko se stalo druhým největším dodavatelem ropy do Indie

Zářijová statistika ukazuje na druhé nejvyšší číslo dovozů ruské ropy v historii Indie.

Indie v září zvýšila dovoz ruské ropy o 18,5 % a denně nakoupila 879 000 barelů paliva, uvádí  The Economic Times s odkazem na společnost Vortexa, která se zabývá sledováním nákladu. Podle publikace se Rusko stalo druhým největším dodavatelem ropy do Indie hned po Saúdské Arábii. List dále uvedl, že  zářijový dovoz ruské ropy  je po červnových 933 000 barelů na den druhým nejvyšším dovozem za měsíc v historii Indie.

Indie „může v tomto čtvrtletí nakupovat více ruské ropy kvůli sezónnímu zvýšení domácí poptávky“. Podíl Ruska na indickém trhu s ropou by navíc mohl dále růst, pokud „Evropská unie od prosince zcela zastaví dovoz ruských energetických zdrojů“, napsal list The Economic Times.

Před začátkem války na Ukrajině tvořila ruská ropa asi 1 % indického dovozu. Kvůli nákladní dopravě byla nekonkurenceschopná, ale nyní se její podíl vyšplhal na 21 %. Zájem indických rafinerií o ruskou ropu vzrostl po vypuknutí války na Ukrajině, protože obchodníci nabízeli velké slevy. Ty se od té doby snížily na polovinu a činí přibližně 5-6 USD za barel při dodání.

Indie pokrývá 85 % svých energetických potřeb dovozem. V roce 2021 byly hlavními dodavateli této suroviny do republiky Irák a Saúdská Arábie; Rusko se z hlediska dodávek umístilo na 9. místě.

Nejde ale jenom o ropu. Podle listu Indie také zvýšila nákup ruských rafinovaných produktů. Dovoz topného oleje dosáhl v září téměř 100 000 barelů denně, což je nárůst oproti průměru téměř 60 000 barelů denně v prvním čtvrtletí roku 2022.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.