Červnové dovozy ruské ropy do Číny znovu rekordní

Levná ruská ropa vytlačuje z čínského trhu ropu ze Saúdské Arábie nebo z Angoly.

Čína v červnu ještě rozšířila svoje rekordní dovozy levné ruské ropy, a to navzdory tomu, že její importy jsou ovlivněny lockdowny kvůli koronavirové infekci. Ruská ropa tak vytlačuje dodávky z Blízkého východu a západní Afriky, uvedla agentura Reuters.

Rusko je tak druhým největším prodejcem ropy do Číny, a to druhý měsíc v řadě. Vytlačilo tak z této pozice Saúdskou Arábii. Čína představuje významného světového dovozce ropy. Levná ruská cena nyní pomáhá čínským rafineriím udržet nízké náklady a vyšší marže v době, kdy na místní ekonomiku doléhají lockdowny a další omezení. Prostřednictvím tankerů Rusko dovezlo do Číny v červnu asi 1 až 1,15 milionů barelů za den. Prostřednictvím Východosibiřsko-tichomořského ropovodu a ropovodu Kazachstán-Čína se jednalo o dalších 880 tisíc barelů za den.

Analytici tvrdí, že červnové dovozy ruské ropy do Číny činily 2 miliony barelů za jeden den. Rovná se to 15% nárůstu.  Tyto dovozy se realizovaly prostřednictvím ropovodů i tankerů. Odhaduje se, že červnové dovozy ropy ze Saudské Arábie poklesly na dvojleté minimum, tj. na 1,3 milionů barelů za den.

Vedle Číny nakupuje ruskou ropu, kterou západní země stále častěji odmítají, také Indie. Podle čínských celníků a indických obchodních zdrojů nakoupily obě země další 1 milion barelů za den v květnu ve srovnání s dubnem. Tyto nákupy zmírňují dopady západních sankcí na Rusko. Jednalo se pětinu všech ruských exportů ropy. Informace za červen nejsou k dispozici.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.