Japonsko rozhodne o načasování embarga na ruskou ropu na základě ekonomických výsledků

Japonský ministr průmyslu má v úmyslu vyřadit ruskou ropu způsobem, který “minimalizuje nepříznivé účinky”.

Premiér Fumio Kišida oznámil, že Japonsko postupně ukončí dovoz ruské ropy.

Japonsko chce uvalení embarga na ruskou ropu spojit s vyhodnocením ekonomických dopadů, řekl na pondělní tiskové konferenci ministr průmyslu Koiči Hagiuda poté, co se Tokio kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu dohodlo se státy G7 na ropném embargu. “Chceme použít metodu postupného vyřazování v průběhu času způsobem, který minimalizuje nepříznivé dopady na životy lidí a obchodní aktivity…Budeme přemýšlet o konkrétních metodách a načasování snížení nebo pozastavení dovozu ropy s přihlédnutím ke skutečné situaci.“

Hagiuda prohlásil, že Japonsko nemůže dovoz ropy z Ruska zastavit okamžitě, závislosti na ruské energii se bude zbavovat postupně a zároveň si zajistí přístup k alternativním dodávkám. Země chce také pokračovat ve využívání jaderné energie jakožto dekarbonizovaného zdroje energie, ovšem pouze pokud získá podporu místních komunit.

Pro zajištění stabilních dodávek energie budou globálně nepostradatelné Spojené státy, které by měly zvýšit produkci, řekl Hagiuda, a Japonsko je ochotno finančně přispět na rozšíření stávajících projektů zkapalněného zemního plynu v USA.

Ilustrační foto: Tasnim News Agency, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.