Evropské embargo na ruskou ropu je sice významné, ale…

Zákaz většiny ruské ropy významně zvyšuje reakci EU na agresi proti Ukrajině, ale blok by měl být připraven na odvetná opatření.

Evropská rada se tento týden dohodla na částečném zákazu dovozu ruské ropy do Evropské unie. Tato dohoda sice není dokonalá, ale významně posiluje reakci EU na ruskou agresi vůči Ukrajině. Vítaným signálem jednoty bylo, že o embargu bylo po náročných diskusích rozhodnuto jednomyslně. Ochota Německa vzdát se dovozu ruské ropy z ropovodů ukázala, že země je schopna podpořit Ukrajinu navzdory možným ekonomickým dopadům, napsali Ben Mcwilliams, Simone Tagliapietra a Georg Zachmann pro think tank Bruegel.

Největší obavou je, že odložená aktivace embarga by mohla Rusku v nejbližší době ještě více prospět. Embargo se bude týkat ropy až po 6 měsících a ropných produktů po 8 měsících. Výjimky pro některé země EU by se mohly prodloužit ještě déle. Riziko tedy spočívá v tom, že embargo EU zpřísní podmínky na světových trzích s ropou, což povede k růstu cen a zvýšení příjmů do Ruska na několik měsíců. Dohoda může rovněž podpořit obchod s ruskou ropou po zbytek roku, na rozdíl od současné situace, kdy se ruská ropa v důsledku nejistoty obchoduje se slevou oproti světovým cenám. Ačkoli tedy opatření budou pro Rusko značnou ranou, bude to platit až v roce 2023 a dále.

Embargo obsahuje také výjimky. Zatímco na téměř veškerou ruskou námořní ropu (surovou ropu a ropné produkty) se bude vztahovat, výjimky jsou uděleny pro dovoz ropovodem Družba. Závazky Německa a Polska, že do konce roku 2022 stejně ukončí dovoz ropy z Ruska, v praxi znamenají, že se tato výjimka vztahuje pouze na jižní větev ropovodu vedoucí přes Maďarsko, Slovensko a Česko.

Toky ruské ropy přes Ukrajinu jižní větví ropovodu Družba získaly výjimku na dobu neurčitou. Aby se zmírnily obavy z nekalé konkurence, bude zakázán obchod s ropnými produkty rafinovanými z ruské ropy (opět s možnými výjimkami). Zde je důležité poznamenat, že v březnu Maďarsko zvýšilo meziměsíční dovoz ruské ropy o 35 % na nejvyšší úroveň za poslední čtyři roky, čímž zřejmě využilo cenových slev na uralskou ropu.

Nicméně pro Rusko bude stále obtížnější přesměrovat poptávku EU, a to pouze s výraznou slevou. Nakonec by Rusko mohlo přijít o velkou část z přibližně 10 miliard eur měsíčně, které EU v současnosti vydává za ruskou ropu. V dubnu byly snížené ruské toky do EU, Spojeného království a Spojených států částečně kompenzovány zvýšenými toky do Indie a Číny, ale ruská produkce přesto meziměsíčně poklesla přibližně o 10 %.

EU má páky, které mohou dále omezit schopnost Ruska přesměrovat toky ropy do třetích zemí. Více než 90 % světových lodí je pojištěno prostřednictvím International Group – londýnského sdružení pojistitelů. Po dohodě se Spojeným královstvím se EU rozhodla do svého šestého balíčku sankcí zahrnout také zákaz pojišťování lodí přepravujících ruskou ropu. Díky tomuto opatření bude přeprava ruské ropy dražší, protože se bude muset spoléhat na méně efektivní pojistné trhy; šestiměsíční odklad však poskytuje alternativním poskytovatelům čas na zlepšení.

EU by nyní měla být připravena na odvetná opatření ze strany Ruska. Na úrovni EU je nutná silná koordinace, aby se připravila na případné přerušení všech dodávek ruského plynu do Evropy. Země EU musí posílit nově zřízenou Energetickou platformu EU, aby mohla před příští zimou obstarávat plyn pro doplňování zásobníků a koordinovat nouzové dodávky plynu v celé EU. To je nezbytné pro zajištění odolnosti energetického systému a politické solidarity. Zvládnutí situace bez ruského plynu zásadně závisí na spolupráci mezi jednotlivými zeměmi a na pokračujícím volném přeshraničním obchodu s energií.

Celý článek najdete na tomto odkaze: McWilliams, B., Tagliapietra, S. and G. Zachmann (2022) „Europe’s Russian oil embargo: significant but not yet“, Bruegel Blog, 1 June

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.