Ropné embargo? Maďarsko má další požadavky

Ve sporu o ropné embargo vůči Rusku se na zvláštním summitu EU podařilo dosáhnout kompromisu. Podle toho by mohly být i nadále povoleny dodávky ropy z Ruska prostřednictvím ropovodů a postupně by byl ukončen dovoz ropy přepravované loděmi.

Maďarsko, které dosud blokovalo plány na uvalení embarga, by mohlo být i nadále zásobováno ropou z Ruska prostřednictvím obřího ropovodu Družba (stejnou cestou by měly také pokračovat dodávky do ČR).

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pondělí označil kompromis za dobrý přístup, ale zároveň vznesl další požadavky (např. finance na přestavbu rafinerií na jinou než ruskou ropu a také na investice do potrubí, které by mělo začínat na pobřeží Jaderského moře – to by zajistilo zásobování Maďarska v budoucnu).

Sankce a embarga vedou k tomu, že Rusku začínají docházet odběratelé

Rusko má sice miliardové příjmy z ropy díky vysokým cenám ropy, které jsou přímým důsledkem západních sankcí, ale seznam jeho potenciálních zákazníků se zužuje a stále více nadějí vkládá do Číny, která je největším dovozcem komodit.

USA uvalily úplné embargo na dovoz ruské energie, zatímco Spojené království postupně ukončí nákupy ruských paliv. EU byla největším odběratelem ruské ropy a představovala přibližně 3 miliony barelů denně ze zhruba 7 milionů barelů denního vývozu.

Země jako Indie a Čína se zapojily do odběru ruské ropy za výhodné ceny, ale v mnohem menších objemech. Například Indie od invaze na Ukrajinu nakoupila nejméně 40 milionů barelů ruské ropy, čímž překonala množství, které nakoupila v průběhu roku 2021. To však stále odpovídá pouze přibližně 450 000 barelům denně.

Také Čína byla obvykle velkým odběratelem. Nezávislé rafinerie v této zemi v tichosti nakupují levnou ropu. Ale i když Čína v poslední době odebírá velké množství ruské ropy, její apetit není nenasytný. Její obchodníci již dovážejí 1 milion barelů ruské ropy. Země ovšem stále podléhá řadě tvrdých koronavirových lockdownů, které zatěžují poptávku po energiích.

A i kdyby se poptávka z Číny plně obnovila, dvě země, které by odebíraly ruskou ropu – Indie a Čína – by ztrátu poptávky z EU nenahradily, uvedl pro Business Insider Fernando Ferreira, analytik geopolitických rizik ve společnosti Rapidan Energy Group.

Rusko by tak muselo hledat nové kupce nebo snížit těžbu, ve hře je také vybudování dalších skladovacích zařízení.

Jak vypadá struktura dovozů ropy do ČR?

Podle ČSÚ do České republiky směřovaly v uplynulých letech dodávky ropy o objemu více než 7 mil. tun ročně. Výjimkou byl rok 2016, kdy z důvodu mimořádné události došlo k odstávce kralupské rafinérie na více než čtvrt roku, a rok 2020, kdy došlo k poklesu vlivem koronavirové pandemie.

Ani v roce 2021 však celkový objem dovozu stále nedosáhl předpandemické úrovně a např. ve srovnání s rokem 2019 byl stále nižší o 11,6 %. Ve sledovaném období podíl dovozů ropy z Ruska postupně klesal. Proti roku 2015 to v roce 2021 bylo o 6,5 %. Snížily se rovněž dovozy z dalších dvou nejvýznamnějších dodavatelských zemí – z Ázerbájdžánu a z Kazachstánu. Jejich podíl 43,3 % z roku 2015 klesl na 32,3 % v roce 2020 a na 34,1 % v roce 2021.

Od roku 2019 se projevuje snaha více diverzifikovat dovozy ropy a postupně se zvyšuje podíl zejména dovozů z USA, který vyskočil z 3,6 % v roce 2019 na 11,8 % v posledních dvou letech. Podíly ostatních zemí na celkových dovozech však zůstávají minimální – nad 2 % se dostaly jen Norsko (3,5 % v roce 2020), Libye (2,3 % v roce 2021), Saúdská Arábie (2,3 % v roce 2017) a Nigérie (2,3 % v roce 2019).

Zdroj: ČSÚ, magazín „Statistika a my“ (05/2022, str. 13).

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.