WSJ: Napětí mezi USA a Saúdskou Arábií je „na kritickém bodě“

Washington požádal Saúdskou Arábii o zvýšení produkce ropy, ta tuto žádost ignorovala.

Napětí mezi USA a Saúdskou Arábií dosáhlo „kritického bodu“ v souvislosti s rusko-ukrajinskou válkou, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje z řad představitelů obou zemí. Desítky let trvající spojenectví je ohroženo kvůli neshodám ohledně úrovně těžby ropy, bezpečnostním obavám a invazi na Ukrajinu, napsal list.

Noviny dále uvedly, že USA požádaly Saúdskou Arábii o zvýšení produkce ropy. Tento krok měl přispět ke snížení cen na světovém trhu. Podle Washingtonu by takové opatření pomohlo „podkopat“ financování ruské operace na Ukrajině. Saúdská Arábie tuto žádost ignorovala.

Podobnou žádost USA adresovaly Saúdské Arábii už v minulosti. Například v září 2021 jednali představitelé USA se Saúdy, konkrétně s korunním princem Mohammedem bin Salmánem, na téma zvýšení těžby ropy a také na téma vraždy novináře Džamala Chášukdžího. Podle zdrojů však korunního prince tato otázka rozčílila a dal hlasitě najevo, aby USA „zapomněly na žádost“ o zvýšení těžby ropy. Vztahy mezi Rijádem a Washingtonem jsou ale napjaté od roku 2019, kdy Joe Biden řekl, že by Saúdská Arábie měla být považována za vyvrhele kvůli různým problémům v oblasti lidských práv, včetně vraždy novináře Chášukdžího.

Saúdská Arábie zachovává v případě konfliktu na Ukrajině neutralitu. Korunní princ dal přesto několikrát najevo, že Rijád se s Bidenovou administrativou shodl na 90 % otázek, což prozrazuje, že obě strany spolupracují, aby našly společnou řeč ohledně svých neshod.

V určitém okamžiku přestala Bidenova administrativa žádat Saúdy, aby těžili více ropy, a pouze požádala Rijád, aby nedělal nic, co by poškodilo úsilí Západu na Ukrajině, řekl novinám WSJ vysoký americký představitel.

Více v původním článku zde (v angličtině).

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.