OPEC ruskou ropu nenahradí

OPEC by navíc musel poskytnout miliony barelů ropy jako kompenzaci za ropné embargo vůči Rusku ze strany západních zemí. Ropný kartel si to však nepřeje a tvrdí, že to v současné době ani není možné.

Po embargu na ruské uhlí chtějí státy EU pozastavit dodávky ropy z Ruska, aby Rusku ztížily financování války na Ukrajině. Na ruskou ropu se v současné době sankce EU nevztahují, ale uvažuje se o ní jako o součásti dalšího sankčního balíčku. Naopak Austrálie, Kanada a USA již takové nákupy zakázaly. Ropa je na světovém trhu snáze nahraditelná než dodávky plynu z Ruska, na nichž je zejména Německo stále silně závislé, informovala německá Tagesschau.

Těžební kartel OPEC však pravděpodobně nemůže a ani nechce tuto mezeru překlenout sám. Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo řekl v pondělí na setkání s představiteli EU, že výpadek v dodávkách ropy a dalších kapalných látek by mohl dosáhnout více než 7 milionů barelů denně. „Vzhledem k současnému výhledu poptávky by bylo téměř nemožné nahradit ztrátu objemu v takovém rozsahu.“

OPEC+, který kromě skutečných členů OPEC zahrnuje také producentské země, jako je Rusko a Venezuela, se před týdnem rozhodl pouze pro mírné zvýšení produkčních kvót o 400 000 barelů denně. OPEC+ se znovu sejde na začátku května.

Měsíční zpráva OPEC o trhu s ropou z 12. dubna je k dispozici na webu organizace.

 

Psali jsme:

Ilustrační foto: Priwo, Public domain, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.