Velká Británie: Ropa a plyn jsou stále součástí energetického mixu

Analýza ukazuje, že do roku 2030 vzroste dovoz plynu do Spojeného království na přibližně 70 %.

Podle nové analýzy Financial Times se očekává, že dovoz plynu do Spojeného království v příštích letech prudce vzroste a do roku 2030 se závislost země na dovozu této suroviny zvýší na necelých 70 %. Důvodem je především rostoucí tlak ekologů na zastavení domácí těžby.

Norsko jako hlavní dodavatel

Norsko je hlavním dodavatelem ropy i zemního plynu pro Spojené království. V roce 2020 bylo z Norska dovezeno přibližně 11,7 milionu tun ropy a 1,4 milionu tun zemního plynu. To je výrazně vyšší množství než množství dovážené z druhé vstupní země, Spojených států. Pětici zemí původu doplňují Rusko, Nigérie a Kanada, přičemž Rusko je jediným dalším dodavatelem zemního plynu do Spojeného království, neboť je závislé na potrubní infrastruktuře.

Ropa a zemní plyn budou i nadále hrát důležitou roli v dodávkách energie ve Spojeném království, které přechází na nulové emise uhlíku, uvedl nedávno Boris Johnson.

Poptávka po zemním plynu, který je i nadále rozhodující pro vytápění domácností a další průmyslová odvětví, včetně výroby elektřiny a hnojiv, však bude klesat pomaleji než těžba. Podle scénáře „vyvážené čisté nulové cesty“, který vypracoval Výbor pro změnu klimatu (CCC – Climate Change Committee), by poptávka ve Spojeném království v roce 2030 stále činila 56 miliard metrů krychlových, v roce 2040 by klesla na 32,4 miliardy a o deset let později na 18,3 miliardy.

Přestože bylo v loňském roce schváleno šest projektů v Severním moři, aktivistům se podařilo zmařit rozvoj ropného pole Cambo severozápadně od Shetlandských ostrovů. Podle poradenské společnosti Westwood Global Energy Group čeká v letošním a příštím roce na schválení až 10 projektů v Severním moři. Těžba plynu v Severním moři v loňském roce podle odhadů OGA dosáhla 32 miliard metrů krychlových, ale podle prognóz se do roku 2030 sníží na 17,5 miliardy metrů krychlových, do roku 2040 na 6,9 miliardy a do roku 2050 na 2,7 miliardy.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.