Globální napětí žene ceny ropy vzhůru

Napětí podél ukrajinských hranic pomáhá téměř denně zvyšovat ceny ropy.

Nejistota ohledně záměrů Ruska vůči Ukrajině přispívá k vyšším cenám ropy. Rusko je členem OPEC+ a případné sankce na základě jeho kroků vůči Ukrajině mohou způsobit, že nebude dodávat ropu na světový trh. „V tuto chvíli ví jen jedna osoba, proč Rusko ohrožuje Ukrajinu, a tou je ruský prezident Vladimir Putin,“ řekl Andrew Gross, mluvčí AAA. „A napětí podél ukrajinských hranic pomáhá téměř denně zvyšovat ceny ropy.“

Jak informovaly noviny Washington Post, Rusko dodává velké množství ropy a plynu do zbytku světa – dodávky by mohly být přerušeny, pokud by napětí eskalovalo až k invazi. Za současného stavu Rusko rozmístilo v blízkosti ukrajinských hranic přibližně 100 000 vojáků a požaduje, aby NATO slíbilo, že nikdy nedovolí Ukrajině vstoupit do EU – což je požadavek, který se Rusku pravděpodobně nevyplní.

Jakákoli ruská invaze na Ukrajinu by téměř jistě vyvolala hospodářské sankce ze strany USA a jejich evropských spojenců. To by mohlo vést k nedostatku ropy a plynu na celém světě a pravděpodobně i ke zvýšení cen energií. Rusko dodává 30 až 40 % evropské ropy, plynu a uhlí, poznamenal Kevin Book, výkonný ředitel společnosti Clearview Energy Partners. V daném roce podle něj ruský export dodává 4 až 5 % světové energie. „Co tedy svět udělá, když dojde k odříznutí nějakého významného množství z těchto 5 %? No, cena se všude zvýší,“ řekl Book.

K problému přispívá i nedostatek zemního plynu v Evropě a Asii. Když byly letos na podzim zásoby plynu nízké, kupující v Evropě a Asii se pustili do nabídkových válek o lodě s LNG neboli zkapalněným zemním plynem, což způsobilo prudký nárůst cen.

90 dolarů za barel je pouze začátek

V poslední době se hodně psalo o volných kapacitách OPEC a jejich nepříliš růžových vyhlídkách, napsala pro web Oil Price Irina Slav.

Tato volná kapacita klesá z několika důvodů, ale hlavním z nich se zdá být nedostatečné investování. V důsledku toho banka JP Morgan začátkem tohoto měsíce varovala, že cena ropy Brent by mohla vzrůst až na 125 dolarů za barel, protože volná těžební kapacita OPEC do čtvrtého čtvrtletí roku 2022 klesne na 4 % celkové kapacity.

Nejde však jen o OPEC. Největší producent ropy mimo OPEC (a největší producent ropy na světě) čerpá méně, než může. Tlak akcionářů na hlavní ropné společnosti ve Spojených státech sílí, stejně jako naléhání, aby se společnosti zaměřily na ekologizaci svých provozů namísto hledání dalších zdrojů ropy a plynu k těžbě. Výsledkem je, že Spojené státy čerpají méně ropy, než by mohly a podle mnohých i měly.

V důsledku toho se zdá, že je připravena půda pro další rok s drahou ropou, který se shoduje s drahým rokem celkově, protože centrální banky začínají zpřísňovat měnovou politiku v reakci na inflaci.

„Trh s ropou směřuje současně k nízkým zásobám, nízké volné kapacitě a stále nízkým investicím,“ napsali analytici Morgan Stanley v poznámce, z níž tento týden citoval deník Wall Street Journal, čímž situaci pěkně shrnuli. Za této situace může být 90 dolarů za barel ropy Brent jen začátek.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.