Bloomberg: Lednové zvýšení produkce ropy ohroženo

Hned několik faktorů ukazuje na to, že OPEC+ v lednu nejspíš upustí od plánovaného zvýšení těžby ropy.

Země OPEC+ možná v lednu 2022 upustí od zvýšení těžby ropy, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Růst produkce ropy v Rusku se tento měsíc zpomalil, protože tamním producentům docházejí volné kapacity. Až dosud ruští producenti zvyšovali těžbu hlavně obnovením produkce na vrtech uzavřených v roce 2020 nebo zvyšováním průtoků z provozovaných vrtů. Aby mohli ve zvyšování těžby v příštím roce pokračovat, budou se muset zaměřit na vrtání nových vrtů.

OPEC+ by na svém lednovém jednání nemusel souhlasit se zvýšením těžby, důvodem je omezená volná kapacita v Rusku, ceny ropy klesající v důsledku informací o novém kmeni koronaviru a plány velkých dovozců uvolnit na trh strategické zásoby.

Podle agentury činila průměrná denní produkce ropy v listopadu 10,89 milionu barelů, což je o 0,49 % více než v říjnu.

Již dříve vyšlo najevo, že světové ceny ropy zrychlily tempo poklesu na 10-11 %. Cena ropy WTI klesla pod 70 dolarů za barel a cena ropy Brent poprvé od 21. září klesla pod 74 dolarů.

Americký prezident Joe Biden před tímto snížením cen ropy oznámil, že USA uvolní 50 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv. Využití části strategické rezervy sníží ceny pro Američany a odstraní nesoulad mezi nabídkou a poptávkou, uvedl k tomu Bílý dům. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že Spojené státy žádají ruskou stranu, aby zvýšila těžbu ropy a plynu a pomohla tak snížit jejich cenu na světovém trhu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.