Sečin: Světu hrozí deficit ropy a plynu

Šéf Rosněfti řekl, že deficit ropy a plynu není hypotetickou otázkou a upozornil na paralelu se situací v oblasti metalurgie.

Svět může zasáhnout prudký deficit ropy a zemního plynu, prohlásil šéf ruského koncernu Rosněfť Igor Sečin, důvodem budou nedostatečné investice. Sečin zdůraznil, že zvyšování rezerv ropy a plynu je v posledních letech na historickém minimu a už dnes se mluví o deficitu.

Podle Sečina tento trend souvisí s dvěma problémy. Na jedné straně s trendem neinvestovat do fosilního průmyslu, na druhé straně se jedná o součást snahy velkých společnosti zvýšit příjmy akcionářů prostřednictvím růstu dividend a výkupu akcií. Sečin se domnívá, že společnosti se dostaly do vleku zájmů různých skupin, což ovlivňuje projekty, které mohou či nemohou realizovat. Deficit ropy a plynu by mohl negativně ovlivnit ekonomickou obnovu po pandemii.

Šéf Rosněfti dále řekl, že deficit ropy a plynu není hypotetickou otázkou a upozornil na paralelu se situací v metalurgické oblasti, kde největší společnosti zanedbaly investice, protože nedocenily poptávku. Vedlo to k nedostatku železné rudy, který dnes ovlivňuje celý svět, takže ceny se v posledním zhruba roce zdvojnásobily. Sečin ie přesvědčen, že díky vakcinaci světové populace se vliv pandemie na světovou ekonomiku sníží, což povede k zvýšení poptávky, na kterou je třeba se připravit.

Sečinův názor na deficit energetických zdrojů podpořil Ivan Glazenberg, generální ředitel Glencore. „Igor Ivanovič už situaci na trhu s kovy zaznamenal. Totéž se děje s uhlím: kvůli upuštění od investic do průmyslu a rozsáhlému omezování projektů vzrostly v dubnu loňského roku náklady na uhlí z 50 na 125 dolarů za tunu“, řekl k tomu.

Aby bylo možné udržet současnou úroveň produkce ropy až do roku 2040, musí být do globálního ropného a plynárenského průmyslu investováno 17 bilionů dolarů, což bude představovat asi třetinu globálních energetických investic.

V květnu 2021 oznámil ruský vicepremiér Alexandr Novak menší deficit na trhu s ropou, který se dal sledovat v posledních měsících. Kvůli tržnímu deficitu se loňské kumulované zůstatky snižují a přizpůsobují průměrné hodnotě za pět let, uvedl ruský ministr.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.