Dysfunkční ropný trh potřebuje nový model

Ropný trh je nejistý a kolísavý, což volá po nalezení nového a udržitelnějšího modelu – například regionálních bloků.

John Padilla se ve svém článku přimlouvá za regionální obchodní bloky, kterým by se lépe ladily zájmy.

Ropa zůstává tikající bombou jak pro energetiku, tak pro světovou ekonomiku. Volatilita a nejistota budou novou normou a je potřeba najít k této situaci nový model fungování ropného trhu.

Navzdory rekordní dohodě ve formátu OPEC+ se cena americké ropy WTI dostala do mínusu a na obrovském přebytku ropy na trhu se nic moc nezměnilo. Neelastické odvětví si s černou labutí v podobě koronaviru poradit nedokáže. Jen rozsáhlé zavírání kapacit umožní trhu, aby se vrátil k nějaké rovnováze. Jenže „zavřít“ je v ropném sektoru dost problém, vrt může být zničen. A tak si řada firem myslí, že nízké ceny vydrží, nebo že se opře o garantované prodeje.

USA jsou v silné pozici, protože jsou schopny pokrýt vlastní těžbou celou spotřebu. Tato síla se ukázala při jednání mezi Saúdskou Arábií a Ruskem a také při vyjednávání s Mexikem. USA prozatím spoléhaly na cla a sankce, ale obchodní bloky jsou lepší variantou, tvrdí Padilla. Menší bloky by lépe zvládaly výkyvy poptávky a nabídky a také lépe byly schopné sladit své geopolitické zájmy.

S bloky je spojena celá řada problémů:  jak najít benchmark ropy, jak budou rafinovací kapacity i kapacity ke skladování, co dělat s přebytky atd. Nicméně hledat cesty k novému modelu je rozhodně lepší, než se upínat k tomu starému, který je už překonaný.

Spolu s rozvojem nových technologií bude význam OPEC klesat. Vítězem bude koncový spotřebitel a cena ropy se musí stát předvídatelnější. Podle Mezinárodní energetické agentury, IEA poptávka po ropě poroste, ale po dekádách začne klesat, a to kvůli větší efektivitě a změně v energetice.

Koordinovaná snaha OPEC už nebude mít schopnost narovnat trh. Řada zemí měla chronicky problémy dodržovat těžební kvóty a problém nadměrné závislosti na státních ropných firmách se v poklesu ekonomik dál zvýrazní.

Rozhodnutí Saúdů pustit se v březnu, kdy už byl trh zaplaven, do ropné války, ukázalo, že spoléhat se na alianci v tomto světě není patřičné. Je potřeba jiné uspořádání, předvídatelnější.

Šíře ekonomické zkázy způsobené volatilitou ceny ropy už není dále tolerovatelná. Nelze se dál spoléhat na mechanismy, které neposkytují ani geopolitickou ani ekonomickou stabilitu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.