OPEC+ zvýší v únoru těžbu ropy

Podle hodnocení organizace bude dopad nové varianty jako „mírný a krátkodobý“ a světová ekonomika se bude rozvíjet stabilně.

Podle oficiálních informací se ministři skupiny OPEC+, které sdružuje členy kartelu a Rusko, na středečním zasedání dohodli na zachování zvýšení těžby ropy v únoru o celkem 400 tisíc barelů za den.

Prohlášení na webu kartelu uvedlo: „Potvrzujeme plán úpravy těžby a mechanismus měsíční úpravy produkce schválený na 19. zasedání ministrů OPEC a zemí mimo OPEC a rozhodnutí upravit celkovou měsíční produkci směrem nahoru o 0,4 milionu barelů denně v únoru 2022.“

Další zasedání ministrů OPEC a OPEC+ je naplánováno na 2. února.

V důsledku rozhodnutí skupiny OPEC+ z dubna 2020 se snížila celková produkce ropy o celkem 9,7 milionů barelů denně na dobu dvou let, to je do dubna 2022. Jednalo se o krok, který reagoval na pandemii s jejími hospodářskými dopady.

V červenci minulého roku byla tato dohoda prodloužena do konce roku 2022. Zatím OPEC+ zvyšuje každý měsíc těžbu ropy o 400 tisíc barelů za den. Ministři ze států OPEC+ každý měsíc jednání o zachování nebo upravení dohody.

Ceny ropy začaly v úterý před jednáním ministrů OPEC+ růst. 3.ledna se březnové futures dohody na ropu Brent obchodovaly za 78,88 dolarů. Den poté, 4. ledna, narostla jejich cena na 79,09 dolarů za barel.  Vyrostla také ceny futures dohod na ropu typu WTI. Cena se pohybovala v úterý na hodnotě 77,65 dolarů za barel, ale 4. ledna si připsala téměř 2% růst. Během středy a čtvrtka růst cen pokračoval. Aktuální ceny sledujte ve spodní části článku.

Společný technický výbor OPEC+ uvedl, že ministři snížily hodnocení rizik spojených s novou variantou koronaviru omikron. Organizace hodnotí dopad nové varianty jako „mírný a krátkodobý“. Organizace také předpokládá stabilní hospodářský vývoj ve světové ekonomice.

Aktuální ceny z webu Oil-price.net:



Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.