Emiráty snižují závislost na ropě a plynu

Ekonomika Spojených arabských emirátů se za posledních pět desetiletí zvětšila 57krát a to v důsledku služeb a průmyslových odvětví.

Zatímco ropa a plyn byly v průběhu desetiletí nejdominantnějším průmyslovým odvětvím, které pohánělo ekonomický motor SAE, došlo k diverzifikaci (tj. snížila se závislost na těchto odvětvích). Obchod, doprava, cestovní ruch, maloobchod a nemovitosti byly v posledních letech pěti hlavními hnacími silami růstu.

„Odklon od úplné závislosti na ropě před půl stoletím znamenal pokles uhlovodíků v ekonomice na 65 % v roce 1990 a 29 % v loňském roce. Podíl služeb vzrostl na polovinu ekonomiky, zatímco podíl výroby vzrostl na necelou desetinu,“ řekl ekonom Giyas Gökkent.

„Zvýšení podílu neuhlovodíkové činnosti na téměř tři čtvrtiny ekonomiky se posunulo ruku v ruce s více než padesátinásobným nárůstem populace ze 180 000 v roce 1968 na přibližně 9,5 milionu,“ dodal.

Dalším sektorem, který v posledních letech zaznamenal chvályhodný růst, je zpracovatelský průmysl, zejména v odvětvích jako je zpracování kovů, výroba nábytku, průmyslová příprava potravin, výroba hliníku, stavební materiály, hnojiva a nemovitosti. Průmysl nyní tvoří 46,2 % HDP a zaměstnává 34 % pracovní síly.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.