Lobbisté autokratického království uplatňují své ambice v Bruselu

Emiráty používají strategii „soft power“, která jim má na celosvětové scéně přidat na důležitosti.

Spojené arabské emiráty jsou jedním z největších světových lobbistů. Zatímco se prezentují v duchu „umírněnosti a stability“ sledují své cíle zahraniční politiky v krvavých válkách od Jemenu po Libyi. Organizace Corporate Europe Observatory odhaluje ve svém článku spin doktory autokratického království v Bruselu.

Vláda Spojených arabských emirátů (SAE) zřídila v Bruselu několik nových opor pro lobbování. Malé království v Perském zálivu bohaté na ropu vydává na lobbování značné prostředky, a její deklarované ambice stát se „globální měkkou supervelmocí“ znamenají, že mnoho z těchto lobbistů nepomáhá pouze k vylepšení obrazu země jako umírněného a přátelského spojence EU. Cílem je proaktivně utvářet příběh a představy, které o něm a jeho roli v regionu má zbytek světa, včetně Evropy.

Podle londýnského akademika z Kings College Andrease Kriega mají Spojené arabské emiráty a jejich lobbisté tendenci vytvářet narativy o „autoritářské stabilitě“. To vytváří obraz Emirátských autokratických vládců jako stabilizující síly v Perském zálivu; a označuje jakékoli pokusy o pluralismus, rozvoj občanské společnosti nebo činnost soupeřících mocností jako bránu k islamistickému chaosu a teroru.

Lobbisté, kteří SAE vykreslují jako stabilního partnera v regionu zapojeného do humanitární pomoci, spojence proti terorismu a změně klimatu a prosazujícího rostoucí sekulární umírněnost, pomáhají autokratickému ropnému státu zakrýt jeho temnější stránku.

Spojené arabské emiráty byly obviněny z páchání válečných zločinů v Jemenu, potlačily disent a podpořily brutální režim SísíhoEgyptě, v konfliktu v Libyi hrály zásadní „proxy“ roli a byly klíčovým dodavatelem zbraní. Nemluvě o domácím porušování lidských práv (např. zneužívání pracovníků z řad migrantů nebo tvrdý přístup k disentu na vlastním území).

Emiráty jsou malé, ale jsou 8. největším producentem ropy a zemního plynu na světě a stále více rozšiřují své síly (jak regionálně, tak globálně) a za tímto účelem utrácí peníze za lobbistické poradenské společnosti a think tanky v Bruselu. V roce 2017 zahájily Emiráty novou „strategii soft power“, která jim na celosvětové scéně měla přidat na důležitosti.

Emirátský think tank a bývalý generální sekretář NATO

Jak se dočteme na webu think tanku Bussola, „byl založen jako nezávislá a nezisková nevládní organizace v Bruselu v roce 2017, opírající se o filozofii podpory a posilování vztahů mezi zeměmi v Radě pro spolupráci v Perském zálivu (GCC – Gulf Cooperation Council) a Evropskou unií, zejména ve vztahu k politickým, sociálním, ekonomickým, bezpečnostním a kulturním otázkám.“

Přestože think tank tvrdí, že pracuje jménem vztahů mezi EU a Perským zálivem jako celkem, ve skutečnosti je institucionálně vázaný na Emiráty.

Když se podíváme blíže na čestné členy poradního sboru, padne nám do oka jméno bývalého generálního sekretáře NATO Anderse Fogha Rasmussena. Jak jsme informovali v našem článku „Když se z politiků EU stanou lobbisté“, Rasmussen před několika lety vyvolal kontroverze, když „1. října 2014 (den poté, co opustil NATO) oznámil, že založil Rasmussen Global, novou poradenskou společnost. Byl za to kritizován, protože „zahájení konzultačního lobbování v otázkách bezpečnosti bezprostředně po odstoupení z funkce generálního tajemníka NATO je nevhodné a nepřijatelné.“

Dále mezi členy poradního sboru najdeme: Annu Diamantopoulouovou (bývalá eurokomisařka), José María Aznara (bývalý předseda vlády Španělska), Mary McAleeseovou (bývalá prezidentka Irska) a Jadranku Kosorovou (bývalá premiérka Chorvatska). Mezi čestné hosty patří např. Jerzy Buzek (bývalý předseda vlády Polska a předseda Evropského parlamentu v letech 2009 až 2014).

Bussola vládě SAE nabízí v Bruselu legitimizaci jejích narativů – například politické dokumenty tohoto think tanku jsou elegantním způsobem, jak stanovit cíle zahraniční politiky SAE a akce v Bruselu pravidelně zahrnují vysoké úředníky (jako jsou komisaři a úředníci Evropské služby pro vnější činnost), kteří nabízejí perfektní příležitosti pro lobbování.

Celý článek si můžete v angličtině přečíst zde.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.