Zelenskij navštívil Spojené arabské emiráty

Dohody mezi Ukrajinou a Emiráty povedou k bilaterální spolupráci a výměně odborných znalostí mezi oběma zeměmi.

Viceprezident Spojených arabských emirátů (SAE) Mohammed bin Rašíd uvítal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského při jeho první oficiální návštěvě a vyjádřil naději, že to povede k další bilaterální spolupráci a výměně odborných znalostí mezi těmito dvěma zeměmi v oblasti cestovního ruchu, hospodářství, infrastruktury, zabezpečení potravin a dalších odvětví.

Mohammed bin Rašíd zdůraznil význam podepsaných dohod pro prohloubení dvoustranných vazeb mezi oběma zeměmi a navázání investičních partnerství, která budou sloužit jejich zájmům.

Zelenskij ocenil významný rozvoj, který Spojené arabské emiráty zaznamenaly a zmínil také pořádání největší světové akce Expo Dubaj 2020, která bude slibnou příležitostí k propagaci Ukrajiny a jejích investičních potenciálů. Setkání s ukrajinským prezidentem se zúčastnilo několik šejků, ministrů a vysokých úředníků. (Pozn.: Vzhledem k pandemii byl termín mezinárodní výstavy v Dubaji posunut na říjen 2021 až březen 2022).

Ekonomický potenciál Emirátů

Zelenskij v rozhovoru pro zpravodajskou agenturu WAM uvedl, že „Spojené arabské emiráty jsou zemí, která se vyvíjí mimořádně rychle a má obrovský ekonomický potenciál. Emiráty jasně ukazují svou vůdčí povahu nejen v ekonomice, technologii, sociální sféře, ale také v regionálním mírovém procesu. Normalizace vztahů mezi SAE a Izraelem byla skutečným průlomem a Ukrajina tento historický krok vítá.“

V posledních letech byla mezi Ukrajinou a SAE stabilní tendence k prohlubování obchodní a hospodářské spolupráce. Emiráty jsou spolehlivým a důležitým obchodním partnerem pro ukrajinské společnosti. Potvrzuje to skutečnost, že v současnosti v SAE působí více než 200 ukrajinských společností. Celkový objem obchodu se zbožím a službami mezi Ukrajinou a Emiráty v roce 2019 dosáhl 1,65 mld. dolarů. Ukrajina dodává do Emirátů hlavně produkty zemědělsko-průmyslového komplexu a metalurgie.

Ukrajina láká emirátské investory

Úspěšným příkladem přilákání emirátských investic je vstup jednoho z největších provozovatelů přístavů na světě DP World, který v současné době působí v kontejnerovém terminálu v regionu Oděsa. Ukrajina ze své strany vytvoří nejpříznivější podmínky pro investory a bude i nadále spolupracovat s emirátskými investičními fondy a společnostmi.

Zelenskij uvedl, že v Emirátech „žije asi 15 tisíc Ukrajinců, kteří pracují v různých oblastech, včetně hotelového podnikání, IT a finančních služeb. Ovšem Ukrajinci aktivně navštěvují SAE také jako turisté, k čemuž přispívá bezvízový režim mezi našimi zeměmi. Jen v roce 2019 navštívilo Emiráty více než 250 000 našich občanů. Pandemie samozřejmě přinesla změny, ale když překonáme její důsledky, Ukrajinci obnoví své cesty do SAE a obyvatelé Emirátů zase bude moci naopak objevovat Ukrajinu, která má také nespočet jedinečných turistických cílů.“

Zelenskij připomněl, že „přes značné obtíže způsobené ruskou agresí a dočasnou okupací Krymu se Ukrajina nadále ubírá cestou ekonomických reforem, aby vytvořila co nejpříznivější podmínky pro rozvoj hospodářských vztahů se světem.“

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94217016

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.