A co když jsme za vrcholem poptávky?

Práce z domova a nižší potřeba cestování mohou být dlouhodobé trendy. Čelí ropný průmysl tzv. vrcholu poptávky?

Noviny Financial Times přinášejí názory šéfa British Petroleum, Bernarda Looneyho k budoucnosti ropného odvětví. Šéf BP se obává, že dopady koronavirové pandemie mohou mít dlouhodobé důsledky pro poptávku po ropě.

Bernard Looney se obává, že dopady pandemie mohou být dlouhodobé a mohou dokonce vést k tzv. demand peak, neboli vrcholu poptávky. Looney tvrdí, že koronavir je dalším faktorem „výzev“ pro odvětví, které se nyní potýká s dopady karantény a omezeného cestování. Poptávka se tak snížila o třetinu. Trend práce z domova a nižší potřeba cestování mohou být dlouhodobé trendy.

Looney připouští, že nejistota je obrovská a že nikdo vlastně neví, jak se bude ekonomika i ropné odvětví vyvíjet. Proto nelze vyvrcholení poptávky vyloučit. V minulém roce BP odhadovala tzv. demand peak na 30. léta tohoto století, do té doby měla poptávka pozvolna růst.

Firma BP je v těžké pozici, prochází změnou byznysového modelu za situace, kdy svět více vnímá klimatickou změnu a odklání se od fosilních paliv. Firma provedla v reakci na pandemii řadu škrtů a zastavila projekty, aby uchovala vyplácení dividend. To ale řada analytiků považuje za neudržitelné.

Pandemie pravděpodobně sníží chuť investorů vkládat prostředky do nových ropných produktů a naopak spíše povzbudí projekty obnovitelných zdrojů.

Firma se tak skutečně nachází v těžké situaci, je obtěžkána obrovskými dluhy, investoři chtějí jasně vědět, jak dostojí klimatickým cílům. Její akcie spadly na nejnižší úroveň za posledních 24 let. Je otázka, jestli se BP a další budou inspirovat firmou Shell, která už ořezala dividendy, aby si tím zajistila dostatečnou likviditu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.