Ropný šok není důvod k oslavě

Saúdové a Rusové se tentokrát přepočítali. Z levné ropy nemá teď prospěch nikdo vzhledem k celosvětovému poklesu poptávky.

Úvodník Financial Times varuje před jásáním nad nízkou cenou ropy.

Donald Trump očividně na nízké ceny ropy nemá ustálený názor, píšou Financial Times. Nejdříve se nad poklesem cen radoval a psal o tom, že se vlastně jedná o snížení daní. Potom zase tvrdil, že případná dohoda mezi Ruskem a Saúdskou Arábií je skvělou zprávou pro ropný byznys. A důvod? Zřejmě tak masivní propad cen ropy, možná největší v dějinách, vedl k tomu, že i velký zastánce levné ropy změnil svůj názor.

Kolaps cen nebude velkým přínosem pro bohaté země. Propad cen ke dvaceti dolarům za barel vyjadřuje kolaps ekonomické aktivity v USA a Evropě. Kdo tak může mít prospěch z levné ropy, když ji skoro nikdo nekupuje?

Země s velkou populací, které ropu dovážejí, jako jsou Čína a Indie, se možná radují, ale země jako Nigérie dostanou dvojitý šok, ke zdravotnímu a ekonomickému se přidá ropný.

Pokles poptávky je nebývalý, připomíná úvodník. Je o čtvrtinu dole, což zhruba odpovídá těžbě zemí OPEC. Skutečnost, Saúdové nyní těží víc, je nevýznamné oproti tomuto obrovskému propadu.

Jak Rusko, tak Saúdové se tvrdě přepočítali. Rusko si oportunisticky myslelo, že využije poklesu cen a zničí tím svého rivala, těžaře břidlic z USA. Saúdové se do hry nepřipojili a rozhodli se zaplavit svět svou nadměrnou těžbou. Podpořili tím masivně pád cen.

Jenže epidemie se rozšířila více než se čekalo a faktické uzavření ekonomik s ropným trhem pořádně zamávalo. Vyřídit z trhu břidličné producenty může fungovat jen krátkodobě, někteří by zavřeli a ti, co jim půjčili, by si počítali ztráty. Jenže jakmile by cena šla nahoru, pak by se někteří zase k těžbě vrátili. A těžko může někdo počítat, že ruská ekonomika je schopná fungovat s nízkými cenami ropy po delší dobu, tvrdí Financial Times.

Americký tlak už vedl k navýšení cen. Saúdové operativně svolali mítink formátu OPEC+ a prý existuje možnost dohody. Pravděpodobným scénářem je vysoká volatilita, která spíše urychlí debatu o přesunu k čistějším zdrojům energie.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.