Cena ropy roste ale OPEC+ zůstává opatrný

Ropa dosahuje nejvyšších cen od roku 2014 v souvislosti se zvýšením poptávky a nárůstem geopolitického napětí.

Skupina OPEC+ měla ve středu jednat o udržení stávající politiky mírného zvyšování produkce ropy, informuje Reuters. Před jednáním o tom hovořilo celkem pět anonymních zdrojů ze skupiny producentů ropy. Středeční jednání tento trend mírného zvyšování těžby potvrdilo. Očekává se ale celosvětový nárůst poptávky po ropě. Cena ropy v posledních dnech dosáhla nejvyšších hodnot od roku 2014.

OPEC+ se skládá z Organizace zemí vyvážejících ropu a spojenců v čele s Ruskem a produkuje přes 40 % globálních dodávek ropy. Skupina se dostala v poslední době pod tlak špičkových spotřebitelů, jako jsou Spojené státy a Indie, aby těžila více ropy a pomohla tak hospodářskému oživení.

Ropný kartel a jeho spojenci nicméně rychlé zvyšování těžby ropy odmítají. Argumentovali tím, že svět čelí energetické krizi v důsledku špatné kalkulace energetického přechodu na ekologičtější paliva ze strany spotřebitelských států.

Podle očekávání souhlasili ministři OPEC+ s plánovaným zvýšením o 400 000 barelů denně v březnu, a to navzdory současným vysokým cenám ropy.

Prognóza Společného technického výboru  OPEC+ počítá i nadále s růstem světové poptávky po ropě pro rok 2022 na 4,2 milionů barelů za den. Prognóza byla tedy ponechána beze změny. Na úroveň před pandemií by se poptávka po ropě měla dostat v polovině roku 2022, kdy by se mělo jednat o něco málo přes 100 milionů barelů za den. Prognóza také stále počítá s přebytkem surové ropy v hodnotě 1,3 milionu barelů za den a uvedla řadu rizik spojených s růstem cen komodit a dalším vývojem pandemie.

Ceny ropy Brent se v úterý pohybovaly kolem 89 dolarů za barel, což není příliš daleko od sedmiletého maxima 91,70 dolarů dosaženého minulý týden. Tento růst byl ale způsoben z velké části geopolitickým napětím (o tom připravujeme další článek).

Aktuální cena ropy podle serveru Oil-price.net:


Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.