Kam proudí ruská ropa?

Ropné embargo ze strany EU přimělo Rusko prodávat černé zlato do jiných zemí.

Minulý týden rozhodli šéfové států a vlád Evropské unie o částečném embargu na dovoz ruské ropy. Jedná se o zákaz dovozu po mořské cestě, výjimku mají přepravní trasy, jako je ropovod Družba, který zásobuje například Maďarsko, Českou republiku a Slovensko. Jak ukazuje graf níže, Rusko by mohlo tyto sankce kompenzovat zvýšeným důrazem na své jižní sousedy.

Již v roce 2020 činila hodnota komoditního vývozu ruské ropy do Číny podle údajů OSN Comtrade přibližně 24 miliard amerických dolarů, což je hodnota, která se rovná vybranému dovozu ropy z Nizozemska, Německa, Polska a Itálie ve stejném roce a která by se mohla v budoucnu výrazně zvýšit. Jen v roce 2020 bylo mezi deseti největšími cílovými zeměmi vývozu ruské ropy šest států EU, které se pravděpodobně budou muset v rámci nového embarga přeorientovat: Podle Wirtschaftswoche se 70 až 85 % ropy přepravuje do Evropy v tankerech. EU chce tuto ztrátu kompenzovat mimo jiné zvýšením kapacity jadranského potrubí v jihovýchodní Evropě.

Kromě praxe pronájmu řeckých ropných tankerů, která je běžná již několik týdnů, se zdá, že Rusko našlo další odběratele tohoto energetického zdroje. Turecko a zejména Indie již několik týdnů zvyšují dovoz ruské ropy a využívají cenové slevy související se sankcemi. V závislosti na tom, jak bude tento vývoj pokračovat, by ropné embargo EU mohlo mít na ruský rozpočet menší dopad, než se očekávalo.

Graf ukazuje obchodní hodnotu vývozu ropy z Ruska podle země určení (údaje jsou za rok 2020 v miliardách dolarů). Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.