Vzniká na východě nový blok Rusko-Čína-Indie?

Putinovy velké plány závisí na indicko-čínském tání. Podaří se mu přesvědčit Si Ťin-pchinga, aby zmírnil napětí ve vztazích s Indií?

Od začátku války na Ukrajině se ruská ekonomika při udržování svého válečného úsilí do značné míry spoléhá na obchodní vztahy s Indií a Čínou. Bezprecedentní rozsah sankcí Západu vůči Moskvě znamenal, že ruský prezident Vladimir Putin musel v podstatě vybudovat paralelní ekonomiku, aby obešel dolarové transakce a udržel tyto vazby v chodu.

Právě tak se po invazi mimořádně osmdesátkrát zvýšil obchod Ruska s Čínou v čínských jüanech. Na setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem před několika týdny Putin hovořil o dlouhodobějším plánu spoléhat se na jüan jako na svou měnu. „Jsme pro používání čínského jüanu pro zúčtování mezi Ruskem a zeměmi Asie, Afriky a Latinské Ameriky,“ řekl.

Tento plán bude muset někdy zahrnovat i Indii. Díky zrychleným nákupům ropy po invazi se indický dovoz z Ruska v uplynulém fiskálním roce zvýšil o neuvěřitelných 400 procent. Rusko je nyní čtvrtým největším obchodním partnerem Indie a stále prudce roste (ještě v říjnu bylo sedmým největším).

Problém pro Putina však spočívá v tom, že Indie se na Čínu stále dívá podezřívavě kvůli vleklým střetům na hranicích a je zatím velmi nepravděpodobné, že by Dillí bylo ochotno spolupracovat s Pekingem na budování paralelní ekonomiky nezávislé na dolaru. Poté, co v roce 2020 vypukly smrtící střety na hranicích, Indie zakročilaproti různým čínským aplikacím pro chytré telefony a investorům. V loňském roce zahájila proti čínským podnikům různá vyšetřování daňových úniků. Za tento obecný trend ekonomického oddělování vděčí indický premiér Nárendra Módí přinejmenším zčásti také protekcionistické horlivosti při budování domácí výroby.

Současné indicko-ruské vazby

Vazby Indie s Ruskem jsou prověřené časem a jsou založeny na hluboké důvěře. Rusko vždy stálo při Indii v nejtěžších dobách její 75leté nezávislé historie. Bylo a je pro Indii největším vývozcem zbraní, také většina jaderných elektráren v Indii vděčí za svůj vznik Rusku.

Podpora Indie Rusku, zejména při různých hlasováních v OSN o válce na Ukrajině, byla v Rusku uznána a oceněna. V únoru letošního roku obě země také zavedly obchod mezi rublem a rupií, aby pomohly obejít západní sankce. Dne 27. března Indie a Rusko uzavřely dohodu, podle níž ruský národní dopravce Aeroflot může provozovat 64 letů týdně, oproti dřívějším 54 letům, což je významná podpora pro tuto ruskou leteckou společnost, která je postižena západními sankcemi.

Uprostřed všech těchto událostí představilo Rusko 31. března svou novou zahraniční politiku. Potvrzuje v ní své „privilegované strategické partnerství“ s Indií a uvádí, že bude klást „zvláštní důraz na zvýšení bilaterálního obchodu, posílení investic a technologických vazeb“.

Rusko si rovněž uvědomuje, jakou váhu má Indie pro jakoukoli globální platformu a jaký význam má jakákoli podpora ze strany Indie. Na druhé straně Čína se vší svou ekonomickou silou a „neomezenou podporou“ Ruska zůstává globálním vyvrhelem kvůli svému jestřábímu postoji vůči Tchaj-wanu, vojenským hrozbám v Indopacifiku i pokračujícímu sporu s USA.

Měla by se Indie obávat, že se Rusko přikloní k Číně?

Při vzájemném porovnání si Rusko nemůže dovolit ztratit podporu Indie proti tomu, co nabízí Čína. Pro Rusko nejsou vztahy s Indií a Čínou hrou s nulovým součtem. Vyžaduje, aby Čína pomohla v probíhajícím konfliktu na Ukrajině a také aby vytvořila silnou alternativní globální frontu proti západní alianci vedené USA. Indie však zůstane dlouhodobým přítelem a oporou Ruska, zejména když bude muset hledat odpovědný a důvěryhodný hlas na globální platformě pro pomoc nebo podporu. Indie, která sama vyznává „strategickou autonomii“ a nezávislé kroky při prosazování svých národních zájmů, chápe, proč se Rusko v současné době potřebuje při prosazování svých národních zájmů dvořit Číně.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.