Švýcarští zdravotní experti vedou válku s cukrem

Zdravotníci vidí dopady konzumace cukru a bojují proti jeho nadměrné konzumaci. Řada zdravotnických organizací požaduje přijetí opatření, jako je kupříkladu zdanění sladkých nápojů.

Přibližně 2,2 milionu lidí ve Švýcarsku trpí kardiovaskulárními chorobami, obezitou, cukrovkou nebo rakovinou, uvedla v úterý na tiskové konferenci v Bernu Aliance pro výživu a zdraví. Tyto nemoci představují 80 % nákladů na zdravotní péči, přičemž významnou příčinou je cukr. Největší podíl (85 %) na spotřebě cukru mají sladké nápoje a sladkosti, kterých se podle odhadů Aliance spotřebuje 85 gramů na osobu a den. Situaci zhoršuje prokázaný návykový potenciál cukru, protože právě ten ovlivňuje mozkové centrum odměny. Podle Aliance jsou zapotřebí mnohem dalekosáhlejší opatření než ta, která již byla dobrovolně přijata. Alianci tvoří téměř 50 organizací, jako je Nadace na ochranu spotřebitelů, Liga proti rakovině, Sdružení pediatrů a zubařů, Sdružení diabetiků a kantonální sekce Červeného kříže. Švýcarští odborníci rovněž požadují, aby byla obezita uznána za „nepřenosnou nemoc“.

Konzumace cukru je problematická zejména u dětí. Každé šesté dítě ve Švýcarsku trpí nadváhou a každé třetí patří do skupiny znevýhodněných dětí. Podle průzkumu 94 % potravin určených dětem nesplňuje kritéria Světové zdravotnické organizace (WHO). Aliance vyzvala k vyloučení cukru a sladidel v potravinách pro kojence, stejně jako k omezení cukru a zákazu sladidel ve výrobcích pro děti. Ve školách a denních zařízeních by se neměly podávat sladké nápoje a sladká jídla. Vyzývá také k zákazu reklamy na výrobky s vysokým obsahem cukru určené dětem a chce, aby se nepoužívaly žádné propagační nabídky na konzumaci sladkých nápojů a žádná tvrzení o zdravosti u potravin obsahujících cukr. Debata o cukru ve Švýcarsku zanechává poněkud hořkou příchuť. Mnozí kritizují, že stát měl již dávno uvalit daň na nápoje obsahující cukr nebo sladidla. Švýcarsko totiž nedávno zamítlo dvě iniciativy týkající se zdanění cukru. Toto rozhodnutí jasně ilustruje citlivost debaty o cukru v zemi, a to i v souvislosti s významnou švýcarskou firmou Nestlé produkující sladkosti a její lobby. Iniciativy proti cukru dále vyžadují, aby na všech výrobcích bylo  označení potravin Nutri-Score a aby stát učinil opatření k usnadnění přístupu obyvatelstva k ovoci a zelenině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.