V Turecku dochází k úniku mozků. Většina lidí míří na Západ

Bloomberg. Turecko čelí exodu bohatých a kvalifikovaných Turků v důsledku Erdoganových čistek, píše agentura Bloomberg. Podle agentury na 6 tisíc milionářů ze země odešlo v roce 2016. Technologický sektor si už stěžuje na odchod pracovníků ve firmách jako jsou Amazon nebo Facebook. Tito lidé míří většinou na Západ.

V kontextu posilování moci prezidenta Erdogana, čistek a vládnutí dekrety odchází ze země skoro 10 tisíc především bílých límečků měsíčně. Tento exodus zahrnuje už zmíněných 6 tisíc milionářů, kteří odešli v roce 2016. Je to číslo, které se zvedlo šestkrát ve srovnání s přechozími roky.

Jedná se ale o nevládní odhady. Oficiální čísla o tom, kolik lidí ze země v poslední době odešlo, nejsou. A turecké úřady věc nekomentovaly, píše dále Bloomberg. Nicméně je možné sledovat pomocí volebních registrací, že Turci odcházejí především do zemí jako Německo, France a Nizozemí, dále pak Belgie, Rakousko, Severní Kypr, USA, Švýcarsko a Velká Británie.

Někteří z nich odcházejí, protože ztratily naději na budoucnost v Turecku, nemají dostatečné ekonomické příležitosti pro svoje podnikání, jiní, protože nemají jinou možnost, protože v důsledku čistek nemohou najít zaměstnání. Kritici potom tvrdí, že země přichází díky tomuto “odchodu mozků” o ty nejlepší specialisty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.