Debatu o Ukrajině ovládly v USA think tanky financované vojensko-průmyslovým komplexem, tvrdí nová studie

Média jsou jen zřídka schopna identifikovat střet zájmů, když dávají prostor expertům z think tanků sponzorovaných těmi, kteří přímo nebo nepřímo profitují z války.

Think tanky ve Spojených státech jsou pro média, která hledají odborné názory na naléhavé otázky veřejné politiky, zdrojem informací. Stále více analýz ale upozorňuje, že jejich sponzoři neváhají ovlivňovat výsledky produkovaných analýz a výzkumů. Důsledkem je prostředí, v němž politickým debatám think tanků mohou dominovat zájmy nejštědřejších sponzorů. Upozorňuje na to nově zveřejněná analýza Quincyho institutu pro zodpovědné státnictví, kterou napsal Ben Freedman.

Jedna z takových debat se týká přiměřené míry vojenského zapojení USA do ruské invaze na Ukrajinu. Od nezákonného a katastrofálního rozhodnutí Vladimira Putina zahájit plnohodnotnou invazi na Ukrajinu schválily Spojené státy vojenské výdaje ve výši přibližně 48,7 miliardy dolarů. Navzdory velmi reálnému riziku, že eskalace může vést k přímému vojenskému zapojení USA do války, zkoumalo jen málo think tanků tuto rekordní částku americké vojenské pomoci kriticky.

Podle analýzy pochází naprostá většina mediálních zmínek o americkém zbrojení a válce na Ukrajině od think tanků, jejichž sponzoři přímo profitují z amerických vojenských výdajů, prodeje zbraní a v mnoha případech konkrétně i z americké účasti ve válce na Ukrajině. Tyto think tanky pravidelně podporují veřejně-politická řešení, z nichž mohou mít jejich sponzoři finanční prospěch, aniž by zjevný střet zájmů zveřejnily.

Výzkum nabízí několik klíčových zjištění. Z celkem 27 think tanků, jejichž dárce bylo možné identifikovat, jich 21 získalo finanční prostředky z obranného sektoru (77 %). Ovšem vzhledem k dobrovolnosti zveřejňování sponzorů není možné přesně určit, kolik peněz think tanky skutečně dostávají od dodavatelů z obranného sektoru.

V článcích týkajících se americké vojenské angažovanosti na Ukrajině média v 85 procentech případů citovala think tanky s finanční podporou obranného průmyslu, tedy sedmkrát častěji než ty, které finanční prostředky od dodavatelů Pentagonu nepřijímají.

Navzdory obecnému trendu zvyšování transparentnosti dárců stále téměř třetina předních amerických zahraničněpolitických think tanků neposkytuje veřejnosti informace o svých sponzorech.

Konečně podle zjištění analýzy média jen zřídka upozorňují na střet zájmů, když experti think tanků financovaných obranným průmyslem nabízejí svoje názory na politické kroky, jež by byly prospěšné pro obranný průmysl.

Bližší informace najdete v anglickém originále zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.